Bonapeti.rs»Članci»Začini»Majčina dušica

Majčina dušica

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Majčina dušica

Kao začin delikatnog izgleda i lepe arome, majčina dušica predstavlja idealnu dopunu pasulju, jajima, jelima sa mesom i povrćem. Suva majčina dušica je dostupna tokom cele godine u prodavnicama i garantuje jedinstvenu aromu koja je veoma zastupljena u kulinarstvu i aromaterapiji.

Majčina dušica je začin sa širokim spektrom primene, a i veoma je korisna za čoveka. Sa ukupno 60 svojih podvrsta, uključujući francusku majčinu dušicu, limunsku, pomorandžinu i srebrnu majčinu dušicu, sasvim je sigurno da će ovaj začin uneti prijatne mirise u naš život.

Majčina dušica (Thymus) je vrsta koja podrazumeva 350 podvrsta aromatičnih višegodišnjih biljaka i malih žbunova.

Visina ove vrste biljaka dostiže do 40 cm i često se može sresti kao divlja i samonikla biljka širom Evrope, Severne Amerike i Azije. Listovi majčine dušice su prekriveni dlačicama, eliptičnog oblika i veoma sitni. Godnji deo listova je zeleno-sivkaste boje, dok donji deo lista je bele boje. Ima tanke stabiljke, a cvetovi ove biljke mogu biti ljubičaste, bele, rozikaste boje i rastu gusto raspoređeni na jednom ogranku sa neravnim čašicama, čiji gornji delovi imaju tri reza, a donji deo samo jedan.

Istorija majčine dušice

Majčina dušica je poreklom iz Azije, Južne Evrope i mediteranskih predela. Latinski naziv francuske majčine dušice je poznato kao Thymus vulgaris. Ova biljka se koristi još od drevnih vremena zbog svojih kulinarskih, aromatičnih i lekovitih svojstava. Drevni Egipćani su je koristili i kao sredstvo za balsamiranje, kako bi se produžili vek mumijama faraona.

Biljka majčina dušica

U antičkoj Grčkoj se majčina dušica je bila veoma popularna i imala široku primenu zbog svoje arome, pa se koristila umesto tamjana u hramovima. Ovaj začin je bio poznat i kao simbol smelosti i hrabrosti, a to verovanje se zadržalo sve do srednjeg veka. Žene su poklanjale vitezovima šalove u znak njihove smelosti, a na šalovima je bio lik pčele i zakačena majčina dušica.

Vrste majčine dušice

- Obična majčina dušica (T. vulgaris) - masovno upotrebljavan zeleni začin koji dolazi sa Mediterana. Najbolje uspeva na dobro navodnjenim mestima sa dosta sunčevih intervala;

- Kimova majčina dušica (T. herba-barona) - ima dvojaku upotrebu, koristi se kao začin u kulinarstvu i u baštovanstvu je poznata kao ukrasna biljka. Za nju je karakterističan izražen i jak miris kima;

- Citrusna majčnina dušica (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) - veoma interesantna vrsta, koja se koristi iključivo kao začin. Vrste su određene prema različitim mirisima citrusnog voća;

- Divlja majčina dušica (Thymus serpyllum) i sa dlačicama (T. pseudolanuginosus) - ne koriste se kao začini, ali se zato koriste kao dekorativne biljke i imaju lekovita svojstva.

Sastav majčine dušice

Majčina dušica je začin bogat raznim nutrijentima. Dobar je izvor gvožđa i mangana, a takođe i kalcijuma i dijetetskih vlakana. Osim toga, majčina dušica sadrži i razne flavonoide, uključujući i apigenin, narigenij i timonin. Oni povećavaju antioksidantnu moć majčine dušice i u kombinaciji sa manganom, čiji je majčina dušica dobar izvornik, čini da se majčina dušica kotira visoko na spisku antioksidantnih namirnica.

Majčina dušica je veoma bogata eteričnim uljima, timolom, flavonoidnim glikozidima, mineralnim solima, taninima i drugim.

Odabir i čuvanje majčine dušice

- Uvek, kada imate mogućnost, birajte svežu majčinu dušicu umesto sušene, jer ima prijatniji i jači miris;

Začin majčina dušica

- Listove sveže majčine dušice bi trebalo da su seži i jarke zelenkasto-sive boje, a stabiljke bi trebalo da su tvrde;

- Uvek birajte organski uzgajanu majčinu dušicu;

- Svežu majčinu dušicu čuvajte u frižideru u papirnoj kesi

- Sušenu majčinu dušicu čuvajte u staklenoj posudi sa poklopcem na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Kulinarska upotreba majčine dušice

Majčina dušica je začin specifične i nežne arome i ukusa, a što je i dovoljan razlog da postane nezamenljiv začin francuskih kulinarskih majstora. Francuzi vole da kombinuju majčinu dušicu zajedno sa strukom peršuna i lovorovim listom, a ta kombinacija je omiljena kao začin za razne bujone, čorbe i supe.

Kada koristite majčinu dušicu u kulinarstvu:

- Uvek majčinu dušicu dodajte jelu na početku ili na sredini spremanja, kako bi imalo dovoljno vremena da otpusti svoja eterična ulja;

- Dodajte majčinu dušicu u omiljeni sos za špagete, makarone ili bilo koju drugu vrstu paste;

- Sveža majčina dušica je fantastičan začim svim jelima sa pasuljem;

- Supe i čorbe začinite majčinom dušicom;

- Kada kuvate ili barite ribu, dodajte nekoliko struka sveže majčine dušice;

Majčina dušica cvet

- Majčina dušica je dobar zači pečenom mesu, ako želite da meso ima istančan ukus.

Koristi od majčine dušice

Majčina dušica je u fitomedicini poznata kao veoma korisna za disajne puteve i bolove u grudima, uključujući kašalj, bronhitis i pojavu krvi u grudima;

- Bogata je veoma vrednim sastojcima i antioksidansima. Timol je glavni sastojak eteričnog ulja majčine dušice, a njegova lekovita svojstva su odavno zabeležena. U istraživanjima koja su sprovedena na pacovima je ustanovljeno da timol štiti i znatno povećava procenat zdavih masti, koje se nalaze u ćelijskim membranama i drugim delovima ćelija.

- Štiti od mikroba. Pokazalo se da sastojci eteričnog ulja majčine dušice imaju antimikrobno dejstvo protiv nekih bakterija i gljivica. Staphalococcus aereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli i Schigella sonnei su samo neke od vrsta bakterija protiv kojih je majčina dušica uspešno pokazala svoja antibakterijska dejstva;

- Čaj od majčine dušice se koristi za ispiranje usta ili grla. Pomaže kod zapaljenja desnih, upaljenog grla, bolovima u zubima i parodentoze. Ulje majčine dušice se često koristi u stomatologiji;

- Čaj od majčine dušice je veoma dobar saveznik kod ljudi koji imaju probleme sa čirom, gastritisom i kolitisom;

- Kod glavobolje fitoterapeuti preporučuju pranje glave sa toplom kupkom od majčine dušice. nakon brijanja muškraci mogu koristiti čaj od majčine dušice, jer osim što ima higijenski, takođe ima i antiseptički i osvežavajući efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas