Majčina pogača

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Majčina pogača
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
14
"Ne znamo da li je zato što su je majčine ruke umesile ili samo podseća na majku, ali znamo da će ovo biti najukusnija pogača koju ste probali."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - oko 800 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 1 kocka
  • jaja - 1 komad
  • za nadev
  • šunka - 150 - 200 g
  • kačkavalj - 200 g
  • slanina - 200 g dimljene
  • za premaz
  • maslac - 125 g
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Od nabrojanih sastojaka zamesite meko testo. Ostavite da duplo naraste. Podelite na tri lopte različite veličine (kako je na slici).

Najveći deo razvijte u pravougaonik. Premažite maslacem/uljem i posipajte rendanom šunkom i rendanim kačkavaljem. Urolajte, napravite venac i stavite u nauljanu tepsiju.

Drugu srednju loptu razvijte u krug, pa je stavite u tepsiju da pokrije venac. Premažite sa malo maslaca i isecite krajeve na paran broj traka. Razvijte i najmanju loptu. Premažite maslacem, pa preko poređajte komadiće slanine i posipajte rendanim kačkavaljem.

Urolajte, pa isecite na kolutove širine 4 - 5 cm. Kolutove poređajte u sredinu tepsije. Svaku traku koju ste isekli uvijte, pa je zavijte u krug, tako da dobijete oblik puža. Isecite rolat, ali ne do kraja i ostavite da naraste. Premažite jajetom koje ste umutili sa malo mleka.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni ili dok pogača ne bude gotova. Izvadite pogaču iz rerne, premažite je maslacem, pa je uvijte u krpu da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: