Nakon božićnih i novogodišnjih praznika, ostaje tako mnogo hrane sa kojom ne znamo šta ćemo. Neće nam sigurno biti ukusno da svakog dana jedemo jedno te isto.
Zato budite pametni i pragmatični i razmislite šta to novo i apetitno možete da prirpemite sa ostacima od božićne ćurke.
Naravno, nećete odbiti jednu zimsku salatu sa mesom, zapečeno jelo sa povrćem sa dodatkom nadeva od sarmica sa zeljem - sve je stvar poznavanja nekoliko osnovnih recepata i malo mašte.
Predlažemo vam da pripremite nešto drugačije sa ostacima hrane od praznika.
Šta da pripremimo sa ostacima od kobasica
Prvi recept uključuje ostatke od praznika: kobasice, meze, masline itd. Da bi bilo ukusno, treba da dodate neko povrće - ako imate pečurke, luk, može i peršun za boju.
Isecite kobasice i stavite u šerpu sa vodom - ostavite da se kuvaju 15 minuta, nakon toga stavite povrće koje imate. Nakon 10 minuta sipajte improvizovanu supu u posude i dodajte masline, kao i rendani kačkavalj ili sir.
Какво да сготвим с остатъците от картофи
Sledeći predlog uključuje preostli prženi krompir. Ustavi, čak i ako odstoje dovoljno su ukusni, ali da unesem malo različitosti. Stavite prženi krompir u odgovarajući pleh i odozgo isecite kisele krastavčiće. masline i preostale kobasice. Možete dodati ostatke pečenog pileta ili ćurku, kao i da bi bilo lepše, prethodno isecite na komade.
Ako imate malo kukuruza šećerca iz konzerve, stavite i njega. Začinite sve solju, biberom i malo majčine dušice. Dobro promešajte i na kraju pre pečenja prelijte sa malo prethodno proprženog brašna, u koje ste sipali sveže mleko. Da bi bilo još ukusnije dodajte i rendani kačkavalj. Prelijte jelo i pecite dok ne porumeni preliv.
Šta da pripremimo od preostalog hleba
Od hleba koji je sigurno već obajatio, možete napraviti aromatične krutone sa omiljenim začinima i malo maslinovog ulja, koje možete jesti dok gledate TV. Naravno, možete ih dodati u krem čorbu, ako uopšte imate želju da kuvate.
Šta da uradimo sa preostalim voćem
Pošto i voća posle praznika mnogo ostane, da se ne bi pokvarilo, isecite ih na zalogaje i prelijte sa malo javorovog sirupa i esencjom limuna. Da bi bilo efikasnije, prelijte sa malo ruma i flambirajte. Tako će se obično voće pretvoriti u svežu voćnu saltu. Možete zameniti rum sa malo ceđenog kiselog mleka.
U Beču, u restoranu austrijske dizajnerke Vere Viderman, možete da odnesete preostalu hranu od večere, tamo mere energetsku vrednost hrane koju ste doneli i daju vam svežu hranu, na primer šniclu ili gratin iste vrednosti. Ostatke iz restorana skladište i kosite za proizvodnju biogoriva.
Koristite ostatke božićne večere i napravite različite varijante musaka, sočan sač ili zimske salate.
Komentari