Vazdušaste palačinke sa svežim sirom, lepljive palačinke sa tečnom čokoladom, ovsene palačinke - mogućnosti su bezbrojne, i zahvalni smo na svakoj od njih!
Palačinke su među najčešće pripremljenim delikatesima od testa koje se mogu služiti u bilo koje doba dana, bilo da su tanke ili debele palačinke, slatke ili slane, uvijene ili presavijene na četiri dela itd.
Nije jasno ko se prvi dosetio ideje o palačinkama, ali je činjenica da su popularne svuda u svetu, a u različitim zemljama se pripremaju od različitih proizvoda i na različite načine.
Na primer, u Francuskoj i Engleskoj se prave tanje, dok su u Americi i Rusiji deblje.
U Aziji se pripremaju od kokosovog mleka ili banana, a u Nemačkoj i skandinavskim zemljama od testa od krompira ili rendanog krompira.
U Meksiku su palačinke poznate kao tortilje ili buritosi, a u Rusiji kao bljini. Nemoguće je nabrojati različite recepte za palačinke, ali evo nekih od najpopularnijih:
1. Francuske palačinke

Potrebni sastojci: 75 g brašna, 50 g pavlake, 50 g svežeg mleka, 2 žumanca, 10 g šećera, rendana kora pomorandže, prstohvat soli.
Način pripreme: Pomešajte sve sastojke, promutite mikserom i ostavite da odstoji 30 minuta. Od pripremljenog testa za palačinke prave se palačinke, koje se mogu premazati kremom napravljenom od prethodno umućenog maslaca, soka od limuna i pomorandže.
2. Bljini (Rusija, Moldavija, Ukrajina)

Potrebni proizvodi: 4 šolje heljdinog brašna, 4 1/2 šolje svežeg mleka, 25 g kvasca, so po ukusu.
Način pripreme: Kvasac se razblaži sa 1/2 šolje toplog mleka, zatim se doda još 1 1/2 šolje mleka. Uz stalno mešanje, sipa se polovina brašna.
Posuda u kojoj se mešaju proizvodi se pokriva krpom i čeka se da testo zapeni, zatim se dodaju preostali proizvodi, sve se ponovo meša i prave se palačinke, koje su deblje od palačinki koje smo navikli da pravimo.
3. Tortilja (Meksiko)

Potrebni proizvodi: 500 g nerafinisanog pšeničnog brašna, 3 kašike maslaca, 150 ml vode, 2 prstohvata soli.
Način pripreme: Stavite brašno u posudu i dodajte so i maslac. Počnite da mesite testo, dodajući vodu veoma polako.
Ostavite da odstoji 30 minuta, zatim napravite kuglice od toga, razvijte ih oklagijom i stavite na vruć teflonski tiganj da se prže sa obe strane.
Pogledajte još recepata za ukusne palačinke: američke palačinke i palačinke od heljde.
Komentari