Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da napravimo sa preostalim korama za pitu

Šta da napravimo sa preostalim korama za pitu

Šta da napravimo od preostalih kora za pitu
Fotografija: Ro Zi

Ne možemo uvek da procenimo tačno koliko smese da upotrebimo za pitu. Zato nam kada je pripremamo često ostane poneka kora koju ne znamo da iskoristimo.

Međutim, umesto da ih bacamo, treba da znamo da postoji mnogo ukusnih i kreativnih načina da ih ugradite u druga jela. Preostale kore za pitu mogu da se koriste za pravljenje raznih brzih recepata, od slanih do slatkih.

Uz malo kreativnosti i mašte, preostale kore za pitu možete pretvoriti u nešto novo i ukusno što će impresionirati vaše najmilije i goste.

Evo šta da napravite sa preostalim korama za pitu:

Mini pite sa različitim nadevima

Tompusi sa korama za pitu

Jedan od najlakših načina da iskoristite ostatke kora za pitu je da od njih napravite mini pite sa različitim nadevima. Možete koristiti sir, spanać, mleveno meso, povrće, šunku ili čak slatke nadeve poput jabuka i cimeta. Kore isecite na manje komade, stavite nadev po želji i umotajte ih u male rolnice ili koverte. Pecite u zagrejanoj rerni do zlatno smeđe boje. Ove mini pitice su savršene za doručak, ručak ili kao zalogaj za goste.

Hrskave kore za salate i supe

Preostale kore za pitu mogu se pretvoriti u hrskave kore za dodavanje u salate ili supe. Kore isecite na tanke trake, premažite ih maslinovim uljem i posolite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene i ne postanu hrskave. Ove kore su odlična zamena za krutone i dodaju teksturu i ukus vašim jelima.

Improvizovane pite i tartalete

Od preostalih kora za pitu možete napraviti improvizovane pite i kolače. Kore isecite na krugove ili kvadrate i stavite u kalupe za mafine ili kolače. Napunite ih slatkim ili slanim filovima kao što su krem sir i voće, kajgana sa povrćem ili čak ostaci od prethodnih obroka. Pecite do zlatne boje i poslužite kao doručak ili desert.

Šta da napravimo sa preostalim korama za pitu

Domaći čips

Brz i lak način da iskoristite preostale kore za pitu je da napravite domaće čips. Isecite kore na trouglove ili trake, premažite ih maslinovim uljem i pospite začinima po želji, kao što su so, aleva paprika ili beli luk u prahu. Pecite u zagrejanoj rerni do zlatne boje i da postanu hrskave. Ovaj čips je zdrava i ukusna alternativa čipsu kupljenom u prodavnici i može se poslužiti sa raznim umacima i sosovima.

Slatki deserti

Preostale kore za pitu su savršene za pravljenje brzih i lakih slatkih deserata. Jedan primer je baklava, klasičan desert koji se može napraviti sa malom količinom kora. Polažite kore premazane maslacem i pospite ih mešavinom mlevenih oraha i šećera. Ponavljajte dok se kore ne potroše i pecite dok ne porumene. Prelijte aromatizovanim sirupom sa medom i limunom. Druga opcija je da napravite slatke rolnice sa filom od oraha, meda i cimeta.

Hrskave voćne rolnice

Preostale kore za pitu

Za slatki desert sa korama za pite, pokušajte da napravite hrskave voćne rolnice. Isecite kore na pravougaonike i napunite ih voćem kao što su jabuke, kruške ili bobičasto voće pomešano sa šećerom i cimetom. Umotajte u rolnice, premažite maslacem i pecite do zlatne boje. Poslužite sa sladoledom od vanile ili kuglom krema.

Uz sve do sada navedeno, toplo preporučujemo da isprobate naše recepte za:

- štrudla sa jabukama;

- pita sa mlekom;

- ili slatka pita sa bundevom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest