Bonapeti.rs»Članci»Voće»Pomorandže

Pomorandže

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Slatko od pomorandže

Pomorandže su okruglo citruno voće s korom fine teksture, naravno narandžaste boje, kakva im je i unutrašnjost. Veličina pomorandže obično varira od oko dva do tri inča u prečniku.

Pomorandže vode poreklo od pre nekoliko hiljada godina u Aziji, u regionu južno od Kine do Indonezije, odakle su rasprostranjene i u Indiju. Nisu kultivisane na Bliskom istoku pre devetog veka. Slatke pomorandže su donete u Evropu oko 15. veka od strane različitih grupa kao što su mavri, portugalski i italijanski trgovci.

Drveće pomorandže počinje da se gaji na Karipskim ostrvima krajem 15. veka, nakon što je Kristofer Kolumbo odneo semenje tamo u vreme svog drugog putovanja do Novog sveta. Španski istraživači prenose pomorandže u Floridu tokom 16. veka, dok ih španski misionari unose u Kaliforniju tokom 18. veka i postavljaju početke gajenja ovog citrusnog voća u dve države, veoma poznate po svojim pomorandžama. Trenutno, zemlje koje su jedne od najvvećih proizvođača i trgovaca pomorandžama su SAD, Brazil, Meksiko, Španija, Kina i Izrael.

Sastav pomorandži

Pomorandža

Pomorandže su odličan izvor vitamina C. One su takođe veoma dobar izvor dijetetskih vlakana. Ovo voće je takođe dobar izvor vitamina B, uključujući vitamin B1 i folat, kao i vitamina A, kalcijuma i kalijuma. 131 g pomorandže sadrži 61, 57 kalorija i 1, 23 g proteina.

U pomorandžama je otrkiveno oko 170 fito-hemijskih elemenata, kao i oko 20 jedinjena karotenskih kiselina.

Vrste pomorandži

Pomorandže se najopštije klasifikuju u dve kategorije - slatke i gorke. Popularne vrste slatkih pomorandži (Citrus sinensis) uključuju vrste Valensija, Navel i Jafa - vrsta velike pomorandže, kao i crvene pomorandže - hibridne vrste koje su manje po veličini, aromatičnije i imaju crvene nijanse. Gorke pomorandže (Citrus aurantium) su često korišćene za pravljenje džema ili marmelade, a služe i kao esencija za likere kao što su Grand Marnie i Kuantro.

Izbor i čuvanje pomorandži

Pomorandže

Nije neophodno da pomorandže imaju jarko narandžastu boju, da bi bile dobrog kvaliteta. U suštini, zasićenu boju neorganske pomorandže duguju injektiranju veštačkih boja u njihovu koru. Neophodno je da se izbegava ovo voće koje ima tačke i tragove buđi. Budući da su pomorandže među namirnicama koje imaju najviše pesticida, neophodno je da se kupuju organske pomorandže kad je moguće. Neophodno je takođe da se biraju pomorandže koje su glatke teksture kore i tvrđe i teže za svoju veličinu. Za najbolje antioksidansno dejstvo treba da se kupuju potpuno zrele pomorandže. Treba imati u vidu da su pomorandže jedna od namirnica kaja je često povezana s alergijskim reakcijama.

Kulinarska upotreba pomorandži

Pomorandže se najčešće konzumiraju sirove jer imaju veoma svež i prijatan ukus. Osim toga sirove pomorandže se koriste u mnogo voćnih salata kao izuzetno aromatičan začin salatama i jelima s ribom i pilećim mesom.

Prirodno, pomorandže se koriste za pravljenje mnogim ljudima omiljenog soka od pomorandže. Pomorandže se koriste za ukras ili kao krem u mnogo torti, ukusnih kolača i mafina. Pomorandže su osnova za veliki broj ukusnih slatka. Većina vrsta mesa takođe može da se pripremi s pomorandžama. Sos od pomorandži je takođe pogodan za garniranje mesa, posebno od živine.

Koristi od pomorandže

Pomorandže imaju izuzetno korisno dejstvo za ljudsko zdravlje, a posebno:

- Pomorandže sadrže korisne fitohranljive materije. Prema poslednjim istraživanjima, lekovita svojstva pomorandži povezuju se sa širokim spektrom fitohranljivih jedinjenja. Ona uključuju citrusne flavanone (vrste flavononoida koji uključuju molekule hesperetin i naringenin), antocianine, hidoksicinaminovu kiselinum kao i raznovrsne polifenole.

Ušećerene pomorandže

- Pomorandže sadrže vitamin C koji ima antioksidansno dejstvo i štiti imuni sistem. Pomorandže su odličan izvor vitamina C - samo jedna pomorandža dostavlja 116, 2% neophodne dnevne doze vitamin C. Vitamin C je osnovni vodnorastvorivi antioksidans u telu, on uništava slobodne radikale i predupređuje štetu od njih, kako unutar tako i izvan ćelija.

- Prema podacima sprovedenog ispitivanja, uzimanje vitamina C kao dodatak ne obezbeđuje istu zaštitu kao količina koja se nalazi u čaši soka od pomorandže;

- Pomorandže štite od kardio-vaskularnih oboljenja;

- Istraživanja pokazuju da dijeta bogata citrusnim voćem daje značajnu zaštitu protiv nekih vrsta raka, kao što je rak usne duplje, grkljana i ždrela i rak želudca. Konzumacija pomorandži dovodi do smanjenja rizika od 40-50 %.

- Jedinjenja u citrusnom voću, uključujući i pomorandže, nazvanom limonoidi, igraju važnu ulogu u borbi protiv raka usne duplje, kože, ploća, dojki, želudca i debelog creva;

- Pomoradnže su korisne za smanjenje nivoa holesterola;

- Pomorandže su veoma dobar izvor vlakana;

- Pomorandže pomažu za predupređivanje kamena u bubregu, predupređuju pojavu čireva;

Narandže

- Pomorandže pomažu za zaštitu zdravlja respiratornih organa i osiguravaju zaštitu protiv reumatskog artritisa.

- Da bi se usporili procesi starenja organizma, dijetolozi preporučuju konzumaciju bar četiri crvene pomorandže dnevno. Druga varijanta za konzumaciju crvenog voća je da si pije njihov sok.

Mršavljenje s pomorandžama

Pomoranže sadrže veliku količinu vitamina C koja se za razliku od nekih drugih namirnica čuva do leta. Crvene pomorandže su priznate od strane svetski poznatih specijalista kao hrana koja je važan deo balansirane dijete, bogate korisnim materijama za naš organizam.

Sok od crvenih pomorandži značajno smanjuje suvišne kilograme i sprečava nakupljanje masnoća u tkivima. To je povezano s antocianitima, pigmentima u tamnocrvenoj i plavoj boji, koji su poznati po visokoj antioksidansnoj aktivnosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas