Kada je reč o uzgajanju voćki, svi prvo pomisle na mladice koje rađaju jabuke, kruške, višnje, trešnje, dunje i drugo često sretano voće, a mušmule nekako ostaju po strani.
A ne bi smelo da bude tako, zato št su njeni plodovi izuzetno korisni za ljudski organizam i pored toga, njihovo uzgajanje ne iziskuje nikakava posebna znanja. Iz tog razloga je dobro da se malo više informišete o ovom skupocenom drveću. Evo šta je važno da znate o mušmuli i o njenim plodovima:
- Mušmula je verovatno najnezahtevnija voćka za uzgajanje. Ona je veoma otporna na hladnoću i otporna na suvo vreme i može da raste u gotovom svom zemljištu osim krečnjačkom. Ne želi ni da se đubri, niti da se često zaliva.
- Mušmule mogu da budu uzgajane po svim regionima Balkana;
- Po svetu možete sresti divlje rastuće mušmule po celom Balkanskom poluostrvu, u Maloj Aziji, Iranu, Krimu i Kavkazu;
- Kada kupujete mušmule, nemojte ih birati prema veličini, zato što je obično manje i srednje voće mnogo ukusnije i sočnije. Pored toga, gledajte da ne budu preterano tvrde, zato što to može da znači da još nisu dobro sazrele;
- Mušmule su poslednje voće koje se bera iz voćnjaka. U zavisnosti od klimatskih uslova, ovo se obično odvija krajem oktobra ili čak početkom novembra. U nekim državama mušmule se pak beru na proleće, zato što uspevaju da prežive zimu i ne padaju sa drveta;
- Za razliku od mnogih drugih voćki, mušmula rađa plod svake godine. Od jednog drveta se dobija otprilike 14-16 kg voća;
- Mušmule obrane sa drveta se čuvaju u slojevitim kasetama, ali mekši plodovi, koji su podložniji buđanju, treba odmah da budu konzumirani. Druga varijanta z ačuvanje voća duži vremenski period je tako što se sterilizuju sa šećerom otprilike 50-60 minuta;
- Mušmule možete koristiti za pripremanje niza kolača i slanih jela i čak napitaka.
Komentari