Pršuta

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028969
Pršuta

Pršuta je svetski poznat italijanski delikates, pravo uživanje za čulo ukusa, čija je proizvodnja zaštitni znak Italije. Pršuta je vrsta šunke, koja se pravi od svinjskog buta, mariniranog i odstojalog u specifičnim uslovima, pokriven solju i aromatičnim začinima.

Pršuta san Danijele - jedna od najpoznatijih i najprestižnijih vrsta pršute. Ukus je prefinjeno sladak, a za razliku od drugih vrsta, malo je pikantnija i slanija. Najbolje vreme za pravljenje ove pršute je zima, a najkvalitetnija pršuta se proizvodi u mestu San Daniele. To je oblast na obalama reke Tagliamento, čija se klima smatra najboljom za proizvodnju ovog gurmanskog iskušenja.

Svinje, od kojih se pravi ova pršuta spadaju u tip "teških svinja", što znači da su životinje podvrgnute specijalnom režimu ishrane. One dostižu do 160 kg težine i budu uzrasta nešto više od 9 meseci. Još kad se okote, ovakve svinje se obeležavaju tetovažama na butovima. Za klanje svinja se izdaje specijalni sertifikat.

Proces pravljenja može da potraje od 9 meseci do godinu i po dana, u zavisnosti koliko je veliki svinjski but. Počinje se od čišćenja mesa i obrade sa morskom solju, pa se zatim odlaže na dva meseca. Tokom tog perioda se but pažaljivo pritiska, kako bi se krv u mesu osušila. Treba biti pažljiv, kako se ne bi kost smrvila. Kada se u potpunosti osuši, kači na provetrivo mesto.

Istorija pršute

Za pršutu se zna još od davnina, a najverovatnije iz bronzanog doba. Prvi dokazi su još iz keltskih vremena, koji podrazumevaju praksu konzerviranja mesa sa solju i još iz doba Rimljana, koji su uživali u svinjetini, kobasicama i šunkama. Rimski vojnici u dugim pohodima sa sobom su nosili velike količine posoljenog svinjskog mesa i šunku.

Italijanska pršuta

Ranije su se svinje gajile samo napolju, gde je bilo vlažno i obraslo šumama. Zimi su ih vraćali nazad i hranili su ih žirovima, koje su skupljali u hrastovim šumama. Nakon opsade Lombardije /569. godine/ socijalni status odgajivača svinja, koji su drugačije nazivani "majstori za svinje" je bio izjednačen onom koji su imali zanatlije. zanimljiva je činjenica da se cena drva izražavala u tzv. svinjskoj ekvivalenciji.

Gali su takođe bili veoma vešti u sušenju svinjskog mesa. Klanje svinja se vršilo zimi, ne pre 15. februara, kako bi se niske temperature iskoristile za soljenje, a prolećni vetrovi za sušenje. To je ostalo i do danas.

Sastav pršute

Nezasićene masti koje se nalaze u pršuti dostižu do 75%, ako se porede sa onima u ribi ili govedini. Osim toga, ovaj delikates je bogat aminokiselinama i važnim elementima, kao što su to cink i gvožđe. Prosečni sadržaj soli u pršuti je oko 6%. Korišćenje dodataka u pravljenju pršute je zabranjeno.

Odabir i čuvanje pršute

Kod nas se pršuta može kuptti u većim marketima ili specijalizovanim italijanskim radnjama. Cena joj je dosta visoka - oko 600 dinara za 100 g. Obratite pažnju na deklaraciju - na njoj treba da piše rok trajanja i proizvođač. Pršuta se čuva u frižideru.

Pršuta u kulinarstvu

Pica sa pršutom

Nakon dugog i složenog procesa prerade, pršuta uvek stigne do svojih ljubitelja širom sveta. Primamljiv izgled, nežno roze boja i snežno bela slanina obećavaju istinsko uživanje. Recepata sa pršutom ima bezbroj. Uvek je secite veoma tanko, kako bi maksimalno uživali u njenom neverovatnom ukusu.

Za pršutu nije potrebna termička obrada, jer postaje još suvlja. Obično se tračice dodaju na kraju spremanja jela. Pršutu možete konzumirati sa komadićem aromatičnog parmezana i uz čašu crnog vina - šta može biti bolje predjelo od toga?

Pršuta se koristi za pice, za rolatiće sa tračicama pršute i sirom ili celerom. Ona ulazi u sastav mnogih salata sa rukolom i kozjim sirom. Klasična kombinacija su smokve, pršuta i kozji sir.

Naravno, pršuta je nezaobilazna i kada su u pitanju ukusne špagete sa spanaćem, na primer. Špargle uvijene pršutom i malo propržene u zagrejanom ulju su odlični i prefinjeni rolatići, kojima možete poslužiti goste.

Koristi od pršute

Cink i gvožđe koji se nalaze u pršuti su važni za dobro zdravlje i za normalno funkcionisanje organizma. Gvožđe ima ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcionisanju nervnog sistema. Cink održava balans šećera u krvi, održava čulo ukusa i mirisa, potpomaže rad imunog sistema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas