bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da se hranimo sa protezom?

Kako da se hranimo sa protezom?

Jesti sa protezom

Proteza je jedan dobar instrument za poboljšavanje osmeha i korekciju vilice. Naravno, o njima posebno treba voditi računa, kao i o samim zubima. Posebna pažnja se obraća na hranu koju koju uzimate.

Ukoliko se proteze ne čiste redovno, ostaci od hrane na skrivenim i teško dostupnim mestima mogu da budu razlog za pojavljivanje plaka i formiranje karijesa. Postoji neka tvrda hrana koja je teška za čišćenje i može da ošteti kako protezu, tako i vaše zube.

Treba da pazite šta jedete i kako tačno to radite. Naravno da ćete moći da konzumirate svoju omiljenu hranu, ali to treba da se dešava pažljivije, zato što neka proteza može da se skine, a na taj način umesto da nastavite sa lečenjem, vi se vraćate u nazad.

Kako da jedemo sa protezom

Dobro bi bilo da izbegavate lepljivu i tvrdu hranu kao što su orašasti plodovi i bombone. Kada vam se prijede tvrdo voće ili povrće poput jabuke ili šargarepe, preporučuje se da ne grizete prednjim zubima. Isecite ga na komadiće i žvaćite zadnjim zubima.

Izbegavajte hranu koja sadrži kosti ili je tvrđa kao što su:

- Pileća krilca;

- Pršuta;

- Tvrdi keksići;

- Čipsevi;

- Kukuruz na klipu;

- Tvrdi hlebovi.

Postoji i druga hrana koju bi bilo dobro da izbegavate da žvaćete. Citrusno voće je jako kiselo i komadići njih koji mogu da ostanu po protezama, oštećuju zubnu gleđ. Ove neprijatne posledice možete da izbegnete ako pripremite sveže ceđen sok od grejpfruta na primer. Takođe bi bilo dobro da izbegavate i zaslađena i gazirana pića.

Kukuruz je tvrda hrana za osobe sa protezom
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Uprkos svim merama opreza, ne postoji način da ne ostane hrana između ili u protezama. Iz tog razloga je dobro da uvek imate pod rukom četkicu za zube i pomoću nje pažljivo da operete nakon svakog obroka. Imajte u vidu da ukoliko ostaje hrana između proteze, ona može da prouzrokuje bele mrlje i karijese, što vodi do upale desni.

Stručnjaci preporučuju da se zubi peru ujutru i uveče po barem 3 minuta i to po satu! Naravno, ovo je obavezno i nakon svakog jela. Ne treba da zaboravljate da je neophodno čišćenje zubnog kamenca na svakih 6 meseci, a proteza nam smeta u ovoj proceduri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest