Meso Jelena

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Venison

Meso jelena je veoma cenjeno, neverovatno ukusno i hranljivo meso, koje može biti ili od divljih jelena ili onih domaćih, tj. odgajanih. Za razliku od drugih mesa, meso jelena se obično opisuje kao meso sa punim, jakim ukusom i sličan je crnom vinu koje je dugo stajalo u drvenom buretu i koje ima ukus voća. Ima meku i nežnu strukturu.

Naučni naziv za porodicu jelena je Cervidae.

Istoričari pretpostavljaju da se meso jelena konzumiralo mnogo pre ostalih vrsta mesa, kao što je to govedina, piletina ili svinjetina, a koje su danas svakako popularnije. Iako jeleni i druga divljač postoje već hiljadama godina, praksa da se meso jelena konzumira potiče još iz drevnih vremena - još iz kamenog doba.

Drevni Grci su prvi narod koji je smislio "priručnik" za lov, a Rimljani su u lovu pronalazili pravo zadovoljstvo, ali su uživali i u konzumaciji ulova. Danas postoje narodi koji uživaju u mesu jelena, koji sami nabavljaju hranu putem lova.

Zbog niza razlog, u koje spada i održanje prirodne populacije životinja, gajenje jelena na farmama postaje sve popularnije. Danas su Novi Zeland i SAD su vodeće države koje su usavršile gajenje jelena u domaćim uslovima.

Sastav mesa jelena

Meso jelena

Meso jelena sadrži velike količine antioksidanata, vitamin B6, vitamin B12, niacina i riboflavina. Ima mnogo nizak sadržaj masti, kalorija i holesterola.

Odabir i čuvanje mesa jelena

- Birajte mlađe meso jelena, koje je tamnije i sa manjim reljefima i belim mastima.

- Uvek proveravajte rok trajanja, jer kao i ostala mesa, meso jelena takođe nema dugi rok trajanja.

- Meso jelena čuvajte u frižideru u njegovom originalnom pakovanju. Tako će potrajati još 2-3 dana.

- Ako ne možete da iskoristite celo meso jelena koje ste kupili, uvijte u foliju svaki komad posebno i stavite u zamrzivač. U zamrzivaču može biti oko 3-6 meseci.

Priprema mesa jelena

Meso jelena je veoma zdrav izbor, a osim toga ono spada u najukusnija mesa divljači. Ukus mu je veoma specifičan, a malo podseća i na teletinu. Služi se kao blago sirovo, jer u suprotnom postaje mnogo suvo.

- Kao i ostala mesa, treba biti pažljiv i pri obradi mesa jelena. Ono ne bi trebalo da dođe u kontakt sa ostalim namirnicama, posebno sa onim koje se služe bez termičke obrade. Operite dasku za sečenje, pribore i ruke vrućom vodom sa sredstvom za pranje nakon sečenja mesa.

- Ako prema receptu treba da marinirate meso, onda meso sa marinadom uvek stavljajte u frižider.

- Ako želite da odmrznete meso jelena, to uvek učinite tako što ga stavite u frižider, a ne na sobnu temperaturu.

Koristi od mesa jelena

Meso jelena se možda ne nalazi često na našem meniju za večeru, ali može biti odličan dodatak ako vodimo zdravu dijetu.

Jelenje meso

- Bogato proteinima i gvožđem, ovo meso je i siromašno zasićenim mastima. Meso jelena je dobar izvor proteina, a istovremeno, za razliku od ostalih vsta mesa, siromašno je mastima. Gvožđe je komponenta hemoglobina, koji prenoosi kiseonik od pluća do svih ćelija u telu. Trudnice i dojilje imaju veću potrebu za gvožđem, a takođe i deca.

- Meso jelena je bogato vitaminom B, koji poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i daje energiju. Ovo meso je veoma dobar izvor vitamina B12, tako što obezbeđuje 60% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Osim toga, sadrži i znatne količine drugih vitamina B, uključujući riboflavin (40% dnevne potrebe), niacin (38% dnevne potrebe) i vitamin B6 (21.5% dnevne potrebe).

Štetnost mesa jelena

Meso jelena sadrži prirodne supstance - purine, koje se često sreću u biljkama, životinjama i ljudima. Neke osobe su sklone problemima sa unosom purina, pa bi trebalo da budu pažljive i ne konzumiraju meso jelena u velikim količinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji