Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Astaksantin - funkcije, koristi i izvori

Astaksantin - funkcije, koristi i izvori

Angel ValejoAngel Valejo
Početnik
2
Astaksantin

U današnje vreme jedva da postoji osoba aktivnog uzrasta koja nije bar nejasno upoznata sa antioksidansima, njihovim svojstvima i značajem za organizam. Ali da li ste znali da je jedan od njih skoro 10 puta efikasniji od ostalih? Ako znate ovu činjenicu, verovatno znate i koji je to antioksidans - čudo! Ako ne -

Predstavljamo vam Astaksantin!

Astaksantin, takođe poznat kao astazantin, je karotenoid, pigment rastvorljiv u mastima, član klase fitopigmenata poznatih kao terpeni. Ako to nije dovoljno zbunjujuće, postoji nastavak - astaksantin pripada posebnoj grupi karotenoidnih pigmenata zvanih ksantofili. Osim ako nemate ambicije za doktorat iz hemije, sasvim je dovoljno da znate ovo: astaksantin je fitokemikalija sadržana u algama, preko kojih prelazi i u životinje koje se hrane algama – škampi, kril, jastozi, rakovi, losos, flamingo... Upravo astaksantinu u algi flamingo duguje očaravajuću ružičastu boju svog perja. Crveno-narandžaste boje škampa, rakova, jastoga, meso lososa itd. takođe su posledica fitopigmenta unetog u alge.

Međutim, osim bojenja živih bića, astaksantin se pokazao posebno korisnim u zdravstvenoj zaštiti.

Čudotvorni pigment je moćno sredstvo protiv bolova, po antiinflamatornom delovanju je među šampionima u industriji, a u borbi protiv štetnih slobodnih radikala tela jednostavno je nedostižan – njegovo dejstvo je 10 puta jače u odnosu na druge antioksidanse! A ovo su samo neke od sposobnosti astaksantina - njihovo potpuno otkrivanje zahteva organizovaniji pristup!

Astakanthin protiv bolova i protiv upale

Ova osobina je moguća zbog njegove sposobnosti da blokira enzime COKS 2 (ciklooksigenaza tip 2), čije su vrednosti direktno povezane sa prisustvom inflamatornih procesa. Selektivna supresija COKS 2 omogućava da se izbegne oštećenje digestivnog trakta - što je nemoguće postići sa običnim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. Ovi preparati takođe blokiraju enzim COKS-1 (ciklooksigenaza tip 1), receptore koji se nalaze duž toka digestivnog trakta. Ove sposobnosti čine astaksantin efikasnim kod bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis i sva stanja povezana sa upalom i bolom. I – za razliku od sintetičkih analgetika – astaksantin kombinuje moćan efekat sa nultim rizikom od zavisnosti i neželjenih efekata.

Brz oporavak nakon vežbanja

Takođe se navodi kao korisna svojstva astaksantina. Iako je drugi po važnosti u odnosu na stvari kao što su prečišćavanje ćelija i smanjenje rizika od srčanih bolesti (dve druge mogućnosti supstance), brz oporavak je važan za ljude koji se aktivno bave sportom ili jednostavno žele da budu u najboljoj mogućoj formi. Više izdržljivosti, više snage, viši nivoi energije - uzimanje čistog, prirodnog astaksantina će vam pomoći da postignete sve ovo.

Održava vid i oči u dobrom stanju

Astaksantin dodatak

Zato što ima sposobnost da dopre direktno do mrežnjače. Blagotvorno deluje na stanja kao što su naprezanje očiju, makularna degeneracija i dijabetička retinopatija. Uzimanje 4 do 12 mg astaksantina dnevno tokom 28 dana osigurava oštrinu vida i dobro opšte stanje oka - dokazano istraživanjem. Ovo bi moglo biti od posebne koristi za ljude koji rade sa računarima.

Prečišćavanje ćelija

Kao što je već pomenuto - to je zahvaljujući jedinstvenoj sposobnosti astaksantina koja mu daje primat među antioksidansima: sposobnost da prodre u svaku ćeliju tela i zahvaljujući hidrofilnim i lipofilnim svojstvima dopre do svih njegovih komponenti.

Delovanje protiv Alchajmerove bolesti

Ili barem smanjuje rizik od bolesti. Nesumnjivo je dokazano da su neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove, Hantingtonove ili Parkinsonove bolesti u velikoj meri determinisane oštećenjem koje nervni sistem trpi od delovanja oksidanata. I ovde je astaksantin neprocenjiv zaštitnik – njegov molekul je veličine koja mu omogućava da prođe kroz krvno-moždanu barijeru i obezbedi trenutnu antioksidativnu zaštitu moždanog tkiva.

Protiv bolesti kardiovaskularnog sistema

Astaksantin deluje prilično indirektno - kroz svoju sposobnost da ograniči i leči upalu, koja je čest uzrok kardiovaskularnih problema. Smanjen rizik od zapaljenja, kao i njihovo brzo otklanjanje, logično obezbeđuje manji rizik od kardiovaskularnih tegoba.

Povoljno dejstvo na kožu

Takođe, ne izostaje ni lista prednosti koje astaksantin donosi telu. Antioksidativno dejstvo na UV zračenje je uporedivo sa delovanjem kreme za sunčanje, a pored toga, čudotvorna supstanca skraćuje vreme potrebno da se koža oporavi nakon izlaganja suncu, poboljšava njenu hidrataciju i smanjuje bore.

Gde ga možemo pronaći?

Losos je izvor astaksantina

Najbolji izvori astaksantina su okeanski losos i... tržište suplemenata. Lako je objasniti zašto se smatra da je prirodna hrana bolja od suplemenata, ali da biste dobili dnevnu dozu od 3, 6 mg astaksantina, trebalo bi da pojedete oko 165 grama lososa svaki dan. Ako vam to ne izgleda kao problem, imajte na umu da se mnoga terapeutska svojstva - na primer, antiinflamatorna - javljaju samo u većim dozama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
23.01.2023 10:12
Preporucuje se i osobama koje imaju problem sa alergijom na sunce, kao mocan antioksidans pri cemu je potrebno poceti sa uzimanjem suplemenata bar 10-15 dana pre izlaganja suncu
0
0