O koristima od svinjske masti raspravlja se dugi niz godina. Nutricionisti su uvereni da ovaj proizvod donosi mnogo više koristi nego štete, uglavnom zato što se bolje apsorbuje od mesnih proizvoda i prepun je korisnih materija.
Utvrđeno je da svinjska mast sadrži arahidonsku kiselinu, koja učestvuje u izgradnji ćelija organizma. Podržava stvaranje mnogih hormona i učestvuje u metabolizmu holesterola.
Važne masti i vredne esencijalne masne kiseline se takođe nalaze u sastavu svinjske masti. Biološka aktivnost masti u svinjskoj masti je pet puta veća od aktivnosti maslaca i goveđe masti.
Pored toga, nakon zagrevanja, hranljivi kvaliteti masti se povećavaju, zahvaljujući povećanju arahidonske, oleinske i stearinske masne kiseline. Zbog toga se preporučuje prženje proizvoda u masti.
Svinjska mast pomaže da smanjite težinu. Nezasićene masne kiseline, lecitin i vitamini rastvorljivi u mastima koji se nalaze u njoj pomažu u prečišćavanju organizma od toksina i masti. Takođe sadrži vitamine A, D i E, koji pomažu u održavanju ravnoteže korisnih supstanci u telu.
Naučnici su otkrili da mast normalizuje rad bubrega. Korisna je i za bolesti plućnog sistema i za prevenciju raka, zahvaljujući sposobnosti čišćenja od toksina. Osim toga, aktivne supstance u masti čiste krvne sudove od lošeg holesterola.
Među mnogim svojstvima svinjske masti je poboljšanje pamćenja. Naučnici su uvereni da parče slanine pre ispita ili važnog sastanka aktivno podstiče mentalnu aktivnost.
Pored svega do sada rečenog, ustanovljeno je i da je svinjska mast korisna i za kardiovaskularni sistem. Pored vitamina A i E, zvanično priznatih kao vitamini mladosti i lepote, arahidonska kiselina sadržana u proizvodu je odgovorna za normalno funkcionisanje srčanog mišića.
Lecitin u njoj ima blagotvorno dejstvo ne samo na srčanu aktivnost, već i na krvne sudove mozga.
Komentari