Tolstolobik

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822
Tolstolobik

Tolstolobik /Hypophthalmichthys/ je vrsta ribe, popularna u kulinarskom svetu. Pripada porodici Šarana /Cyprinidae/. Kod tolstolobika je karakteristično to što su oči ispod nivoa usta, što čini njihov izgled specifičnim. Pripadnici ove vrste dolaze iz voda oko Istočne Azije, ali se mogu naći i na drugim mestima u svetu.

Vrste tolstolobika

Kod nas se može naći nekoliko vrsta tolstolobika. Beli tolstolobik /Hypophthalmichthys molitrix/ karakterišu veliki razmeri. Može imati više od 20 kilograma. Telo mu je pljosnato i obojeno srebrnom bojom. Prekriveno je malim i tankim krljuštima.

Sivi tolstolobik /Hypophthalmichthys nobilis/ dolazi sa Dalekog Istoka. Ima veću glavu od belog tolstolobika. Oči mu se nalaze na donjem delu glave. Obično je sivi tolstolobik obojen svetlobraon bojom, a leđa su mu tamnija. Kod nekih primeraka su prisutne tamnije fleke i sa strana. Ovo zavisi od svetlosti konkretnog ribnjaka, koje riba obitava.

Uobičajeno ponašanje tolstolobika

Beli tolstolobik naseljava površinske slojeve vode. Najviše jede plankton koji se nalazi tamo. Njegova ishrana uključuje različite alge. Ako nema algi, riba se hrani organskim ostacima. Kod nas se ova vrsta razmnožava uglavnom veštačkim putem. Polnu zrelost dostiže oko treće godine života. Vrlo je plašljiva riba, i, kada se oseti ugroženom, skače iznad vode.

Sivi tolstolobik jede zoo- i fitoplanktone. Starenjem raste količina zooplanktona u ishrani. Kod nedovoljne količine je potrebno da se zadovolji samo fitoplanktonom. Hrani se aktivno i brzo dobija na težini. Polnu zrelost dostiže između šeste i sedme godine života. U poređenju sa svojim belim srodnikom, razmnožava se malo kasnije. Kod nas se sivi tolstolobik razmnožava veštačkim putem. Ova vrsta ribe se kreće kroz prolaze i ovo pojednostavljuje posao ribarima.

Rečni tolstolobik

Uzgoj tolstolobika

Tolstolobik se uspešno gaji u mnogim ribnjacima. Može da živi sa drugim vrstama ribe, jer ne predstavlja opasnost po njih. Nije konkurent i za hranu ostalim ribama. Osim toga, ne iziskuje prisustvo posebnih algi u ribnjaku u kome živi. Jedini uslov je da u vodi ima fitoplanktona.

Ulov tolstolobika

Beli i sivi tolstolobik se kod nas mogu naći u skoro svim veštačkim i prirodnim jezerima, kao i u rekama Dunav i Sava.

Kao mamac za tolstolobik se mogu koristiti ekspeler, mekinje i hleb. Meseci, u kojima je ova riba fizički najaktivnija, su meseci koji su najpogodniji za ribolov. Možete pripremiti udice poslednjih dana jula, tokom avgusta i početkom septembra. Tokom zime se takođe mogu uloviti, ali će Vam za ovo biti potrebno da nađete mesto gde se ribe kriju.

Nakon toga je potrebno da im privučete pažnju specijalnim aromatizovanim mamcem, koji možete naći u specijaliziranim prodavnicama. Mamac se ne treba nalaziti na dnu, već treba da se kreće po vodi. Prema stručnjacima, tolstolobika privlači više hrana životinjskog porekla.

Odabir tolstolobika

Kada kupujete tolstolobika, uvek se uverite da birate proizvod iz regulisanog trgovinskog objekta, a ne od prividnog prodavca ribe. Obratite pažnju na spoljašnji izgled tolstolobika. Oči treba da budu bistre i sjajne, meso elastično, a koža ne treba da bude lepljiva. Ukoliko riba ima previše oštar i neprijatan miris, sumnjivog je kvaliteta.

Čišćenje tolstolobika

Tolstolobik se mora dobro oprati hladnom vodom. Po potrebi se ljuštura skida nožem. Pravi se poprečni razrez na stomaku, i pažljivo se uklanjanju sve unutrašnjosti. Ukoliko su peraja velika, mogu se skratiti, ali ipak treba ostaviti 1 cm od njih. Po želji ukloniti i glavu. Očišćeno meso ponovo oprati i osušiti. Može se i usitniti, u zavisnosti od recepta.

File tolstolobika

Priprema tolstolobika

Meso tolstolobika je belo. U predelu repa ima više kostiju. Nežnog je i prijatnog ukusa, ali ima jednu negativnu osobinu - ukus mu slabi ubrzo nakon ulova, pa je dobro pripremiti ga što je pre moguće. Koristi se u različitim receptima.

Tolstolobik je vrlo ukusan pohovan, pečen na roštilju, u obliku ražnjića ili filea. Od unutrašnjosti tolstolobika se može napraviti bujon, koji se nakon toga može pripremiti kao supa i čorba, i pravi je užitak za čula. Može se koristiti i za pihtije. Tolstolobik se može začiniti biberom, bosiljkom, mirođijom, majčinom dušicom, matičnjakom, origanom, lovorovim listom, estragonom i dr. Ukus mu se može poboljšati i pomoću luka i limuna.

Koristi od upotrebe tolstolobika

Meso tolstolobika je korisno, jer ima mnogo proteina, gvožđa, sumpora, cinka, magnezijuma i dr. Izvor je dragocenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Prema stručnjacima, konzumacija tolstolobika pomaže u prevenciji kardiovaskularnih problema, i onkoloških bolesti. Dokazano je da konzumacija ove vrste ribe ima pozitivan uticaj kod ateroskleroze. Obavezno treba da bude prisutna u ishrani ljudi sa dijabetesom, gihtom, hipertonijom, reumatizmom i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji