Beli Amur

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Beli amur sa povrćem

Beli amur (Ctenopharyngodon idella) je jedan od najvećih predstavnika porodice šarana. U našu zemlju je donesen iz Rusije, potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog tempa rasta beli amur je postepeno raseljen u Ameriku i Evropu.

Kod nas su prvi amuri uneseni toko 1964. godine. Amur, poznatiji kao beli amur, se naziva tako jer je iznesen iz Kine i unesen u mnogo zemalja s ciljem kontrolisanja čistoće vode u različitim rezervoarima. Amur može da bude otkriven u virovima, veštačkim jezerima i rekama sa sporo tekućom vodom.

Karakteristike belog amura

U dužinu beli amur dostiže preko 120 cm, a težina mu je oko 32 kg. Interesantna je činjenica da je najveći registrovan beli amur težine 39, 75 kg i uhvaćen je u Bugarskoj 2012. godina na veštačkom jezeru Vača. Meso belog amura je ukusno i belo.

Riba ima izduženo zaobljeno telo, koje je pokriveno krupnim krljuštima sličnim onima kod šarana. Leđa belog amura su sivo zelena, dok su mu strane svetlije sa zlatnim odsajem. Glava mu je široka i spljeskana na gore, usta su velika. Beli amur ima dosta zajedničkih karakteristika sa rečnim klenom.

Glava belog amura

U mladom uzrastu amur se hrani najviše planktonom. Hrana odraslih riba se sastoji od vodenih biljaka. Hrani se trskom, koja je bačena u vodu, listovima kupusa, lucerkom, cveklom i dr. Iz tog razloga ponekad ga nasele u rezervoare s bogatom vegetacijom da ga počiste od rastinja.

Leti se hrani intenzivnije, jedući toliko hrane kolika mu je sopstvena težina. Beli amur se raseljava u rezervoare sa stajaćom vodom, zajedno sa šaranom.

Ulov belog amura

Kao mamac za lov belog amura može da se koristi mlečni kukuruz, mali tvrdi paradajz, voćne proteinske loptice, kiseli krastavčići, sojina sačma, mlada lucerka ili detelina. Beli amur se lovo na jesen i u proleće, kad je sunčano i mirno vreme. Obavezno treba da se čuva tišina, jer u suprotnom riba prestaje da se hrani i sakriva se u gustom vodenom rastinju.

Oprema treba da se uradi s većom težinom, dugim povodcem i dve proteinske loptice. Kad je krupniji beli amur počinje da ispituje mamac, obično je to praćeno trzanjem vrha udice, zato je važno da se oni prate. U velikom broju slučajeva, nakon što se zakači amur se okrene ka mestima jako obraslim biljkama gde traži sklonište.

Sastav belog amura

100 g svežeg belog amura sadrži 132 kalorije, 6, 4 g masti, 82 mg natrijuma, 0, 6 omega-3 masnih kiselina, 93 mg holesterola, 17, 6 g proteina.

Izbor i čuvanje amura

U trgovačkim lancima beli amur se nalazi pretežno u komadu, očišćen ili filetiran. Pri kupovini amura potrošači treba da obrate pažnju na ono što je univerzalno za sve ribe - oči ne treba da su mutne, jer je to indikacija da je riba stara.

Meso ribe treba da izgleda sveže, bez tragova ogrebotina. Miris ne treba da je namteljiv. Beli amur ima veoma nežno meso i gubi kvalitet ukusa veoma brzo. Iz tog razloga se preporučuje kupovina sveže ribe koje se kuva već istog dana.

Beli amur u kilnarstvu

Prženi šaran

Beli amur je odlična riba za pohovanje, dinstanje, prženje čak i želiranje. Mogu da se naprave i ražnjići, a u tu svrhu fileti amura se iseku na kockice, koje se nakon mariniranja nanižu na štapić.

Beli amur zajedni sa šaranom i tolstolobikom daje veoma aromatičan i jak bujon, koji je sjajna osnova za riblju čorbu ili aspik - želirane riblje filete. Drugi interesantan način za pripremu belog amura je da se nakon kuvanja repnih delova oni izmrve kroz sito i želiraju sa đumbirom i slatkom od borovnica.

Beli amur je riba sa čvršćim i tvrdim mesom. Pogodna je za pripremu niza jela, samo se ne preporučuje da se peče na roštilju jer spada u suve ribe.

Predlažemo vam sjajan i veoma lak recept za file od belog amura u rerni.

Neophodni sastojci: file od belog amura, biber, maslinovo ulje, bosiljak i so.

Način pripreme: Namažite ribu maslinovim uljem i pospite je začinima. Promešajte dobro i ostavite da odstoji bar dva sata. Nakon toga ispecite amur u posudi za pečenje pokrivenoj folijom u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon tridesetak minuta riba je gotova. Ako želite da se dobije hrskava korica, poslednjih 10 minuta pečenja sklonite foliju. Servirajte s krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas