Endorfini

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Endorfini

Jedna od stvari, koje pomažu ljudima da se očuvaju i žive život dragoceno i dugotrajno, je endorfin ili, kako je više poznat, hormon sreće.

Iako nije najsavršenija tvorevina majke prirode, ljudsko telo je jedinstveno, a mozak je zapanjujući organ koji upravlja svim vitalnim funkcijama.

Obično se bolesti povezuju sa patnjom, ali se ispostavilo da možemo da se spasemo od niza problema sa bolestima, pozitivnim razmišljanjem i lučenjem endorfina.

Hormoni sreće

Endorfini su neurotransmiteri, koji se proizvode u mozgu. Njihovo glavno dejstvo je smanjenje bola. Endorfini se luče iz hipofize, tokom napornih vežbi, orgazma ili uzbuđenja.

Doprinose ukupnom zdravstvenom stanju čoveka i rade kao prirodni lek protiv prehlade i svakakvih drugih oboljenja.

Tokom 70-tih godina prošlog veka, naučnici počinju da proučavaju kako kineski lekari, pomoću akupunkture, uspevaju da smanje bol na različitim delovima tela. Vremenom je postalo jasno da, pomoću igala u ljudskom telu, se luče supstance, slične morfinu.

Dali su im naziv endorfini, a kasnije su saznali da se sintetišu u velikom mozgu. Vremenom je dejstvo endorfina u potpunosti proučeno. Farmaceutske kompanije su započele da proizvode sintetičke zamene za endorfine, uz čiju pomoć se leči depresija i niz problema.

Koristi od endorfina

Akupunktura

Jasno je da je osnovna funkcija endorfina smanjenje osećaja bola. Osim toga, normalizuju krvni pritisak, ubrzanost disanja, pomažu brz oporavak tkiva, daju osećaj radosti, regulišu sistem organa za varenje.

Štite od stresa, formiraju emocije, leče rane. Endorfini su praktično lek protiv skoro svega. Uz njihov pomoć se može povećati kreativnost i ojačati imunitet.

Povećanje endorfina

Svaki čovek može da obavlja određene aktivnosti, zahvaljujući kojima mozak proizvodi endorfine. Najrasprostranjenije aktivnosti su:

Bavljenje sportom - fizički napor i vežbanje koje traju barem pola sata stimulišu mozak da proizvodi hormon sreće. Još uvek nije razjašnjeno šta tačno vodi do lučenja endorfina - da li je to mišićni napor, relaksacija od svakodnevice ili element takmičenja.

Izlučivanje endorfina

Smeh i pozitivno mišljenje - lično pozitivno raspoloženje samo po sebi prouzrokuje lučenje endorfina. Sa druge strane, smeh je možda najveći stimulator mozga, što se tiče lučenja hormona.

Akupunktura - 1999. godine, naučnici su dokazali da akupunktura u određenim tačkama ljudskog tela prouzrokuje jako lučenje endorfina. Kod ozbiljne i hronične bolesti, mozak ne uspeva da luči hormon sreće.

Ostale aktivnosti, koje povećavaju nivoe endorfina, su konzumacija čokolade i seks. Izlaganje suncu je dokazana metoda za lučenje endorfina, a seks je sigurno najprijatnija metoda za njihovu stimulaciju.

Konzumacija ljute paprike je još jedan od načina, jer kada čovek jede ljuto, jezik oseća bol, a mozak, sa svoje strane, odmah luči endorfin, da bi ga ublažio.

Prouzrokovanje straha možda nije mnogo prijatan osećaj, ali se kod njega takođe primećuje jako lučenje neurotransmitera. Bavljenje ekstremnim sportovima ne samo da pomaže za povećanje adrenalina, već i za lučenje endorfina.

Ukratko rečeno, što više endorfina proizvodi mozak, to se čovek bolje i srećnije oseća. Pozitivan stav i smeh su ključ za sreću.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas