Žumanca

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Žumanca

Žumance je jedan od tri osnovnih delova jajeta (ljuska, belance i žumance). A kao što znamo, jaja nose ženske ptice i reptili. Naziv im dolazi od žućkaste boje, koja nije ista kod svih jaja. Veličina žumanca isto zavisi od porekla jajeta. Veruje se da ima najveću specifičnu težinu i smatra se najznačajnijim hranljivim sastojkom jaja. Žumanca su izgrađena od omotača, lopte i klice.

Ovaj sastojak jaja uspeva da se pozicionira u njegovoj sredini pomoću dve veze belanca. Veliki deo (skoro polovina) sadržaja žumanca je voda. Koristi se uglavnom kao prehrambeni proizvod, iako neretko služi i u druge svrhe. Obično se koriste žumanca jaja od kokošaka, ćurki i gusaka. Neki vole i žumanca od nojevog jajeta. U Africi se sa zadovoljstvom jedu žumanca jaja ptice morke. Kod nas se najčešće jedu žumanca kokošjih jaja.

Istorija žumanca

Jaja se jedu od davnina. Nakon što su naši preci pripitomili ptice, na njihovom meniju počinje da prisustvuje sve češće žuta loptica, nazvana žumance. U različitim kulturama se upotrebljavaju žumanca jaja različitog porekla. Pretpostavlja se da su se u Egiptu, oko 1400. godine p.n.e, konzumirala jaja nojeva ili se bar tako čini iz piktograma u grobnicama, koje datiraju iz ovog doba. Žumancima su se naslađivali i stari Rimljani, koji ih nisu propuštali za doručak.

U suštini, ljubav Rimljana prema jajima je postala razlog da pronađu različite načine za njihovo konzerviranje. Sa napretkom se izmišljaju različite tehnike za preradu belanca i žumanca. Tako se stiglo do trenutka u kom, tokom XIX veka u industriji jaja, postaje popularno sušenje jaja. Zahvaljujući ovom procesu, dva dela jaja se pretvaraju u prah. Brašno od sušenih jaja je koristila američka vojska u Drugom svetskom ratu.

Sastav žumanca

Žumanca su izvor mnogih korisnih sastojaka. Veruje se čak i da je ova žuta loptica najdragoceniji sastojak ptičjih proizvoda. Veliko žumance će Vam dati blizu 16 kalorija. U žumancu ima vitamina A, vitamina E, vitamina B6, vitamina B12, vitamina B5, vitamina K, vitamina D, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana, bakra, fosfora, kalijuma, i dr.

Jaja na oko

Čuvanje žumanca

Veliki deo recepata iziskuje upotrebu samo belanaca. Šta uraditi sa žumancima, koji ostaju? Obično se sveža jaja čuvaju u frižideru između 3 i 5 nedelja, ali, kada se žumanca odvoje, čuvaju se u frižideru, u dobro zatvorenoj tegli sa hladnom vodom. Ne treba da stoji duže od tri dana. Žumanca ne treba čuvati u blizini namirnica sa jakim mirisom, jer bi mogla da ga upiju. Pri odabiru jaja ne zaboravite da proverite rok upotrebe.

Koristi od žumanca

Konzumacija žumanca, bilo da je to u svežem ili obrađenom obliku, ima niz blagotvornih efekata na ljudski organizam, jer je žuta loptica izvor gomile korisni supstanci. Ipak ne možemo a da ne pomenemo činjenicu da je, prema nekim stručnjacima, konzumacija žumanca u svežem ili rovkom obliku (ne kuvanih, pečenih i prženih), ključ dobrog zdravlja. Prema nekim stručnjacima, žumanca pomažu normalizaciju nivoa hormona. Žumance sadrži hranljive supstance, koje pomažu ne samo jednom organu u ljudskom telu, već očima, noktima, koži, zubima, kosi. Ono je hrana i za mozak.

Istina je da žumanca sadrže holesterol, ali to ne treba da se odrazi na njihovu konzumaciju, jer je upravo on neophodan ljudskom organizmu, zbog toga što učestvuje u izgrađivanju zidova ćelija. Kada se žumanca podlože termičkoj obradi, ne mogu delovati blagotvorno kao u svežem stanju. Postoje čak i krajnja mišljenja, prema kojima žumanca, koja su prošla termičku obradu, povišavaju loš holesterol i deluju blagotvorno na razvitak degenerativnih bolesti. Istina se, prema nekima, krije negde po sredini, i zato oni ne preporučuju da se jaja jedu sirova, već makar rovka.

Žumanca odlično dopunjuju dnevni režim ishrane. Konzumacija žumanca 2-3 puta nedeljno može samo da donese dobro zdravstvenom stanju. Naravno, količina žumanca je individualna i zavisi od dnevne potrebe i režima ishrane. Jedno je ipak sigurno - ako se jedu rano ujutru, daju energiju i osećaj sitosti.

Istraživanja pokazuju da žumanca pomažu normalizaciju krvnog pritiska. Skoro su istraživači sa Univerziteta u Alberti otkrili da žumanca u svom sastavu imaju dve značajne aminokiseline - triptofan i tirozin. Prema naučnicima, dva sirova žumanca imaju više antioksidanata nego jedna jabuka. Godinama se komentarisalo, da su žumanca izvor velike količine holesterola, što, sa svoje strane, prouzrokuje srčane probleme. Danas pak stručnjaci smatraju, da su ovo mitovi i da ne treba misliti o žumancima sa zanemarivanjem i skepticizmom.

Jaja

Žumanca u narodnoj medicini

Ispostavilo se da se žumanca koriste ne samo kao namirnica, već i kao lek protiv nekih neprijatnih stanja. Tako je, na primer, u narodnoj medicini poznat recept sa žumancima protiv čireva. U tu svrhu, svake večeri se stavlja kompres od žumanca na bolesnu oblast. Žumanca se još koriste i kod bolesnog grla i kašlja.

U tom slučaju, bakini recepti savetuju da se jedno žumance sjedini sa rakijom (jednom kašikom), mlevenim đumbirom (jedna kašičica), medom (150 g) i sokom od jednog limuna. Sve sastojke promešati. Osim kao lek, žumanca se koriste i kao sredstvo za ulepšavanje. Prisustvuju u nizu recepata, koji daju sjaj, elastičnost i zdravlje kosi, a takođe i svežinu i mekoću koži.

Žumanca u kulinarstvu

Žumanca imaju najozbiljniju i najpoznatiju primenu upravo u kuhinji. Postoje recepti, za čiju pripremu je neophodno da se žumance odvoji od belanca. U tu svrhu, možete koristi vrlo jednostavan trik. Jaje razbiti u posudu, pa uzeti dobro opranu plastičnu flašu. Stisnuti je ne previše jako, i grlo usmeriti ka žumancu.Kada prestanete da stiskate flašu, ona će usisati žumance. Posle ga lako možete prebaciti u drugu posudu. Ova metoda se može koristiti za odvajanje nekoliko žumanca.

Odvojena žumanca se obično koriste kao emulgator u kulinarstvu. Poznato je puno recepata, gde žumanca možete koristiti u kremovima, kuglofima, sosovima, salatama i drugim različitim jelima.

Štetnost žumanaca

Žumanca mogu da sadrže salmonelu. Upravo zbog toga neki specijalisti preporučuju da se jaja kuvaju barem trinaest minuta. Uvek treba da se prati i rok upotrebe samih jaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas