Jaja ponekad prati loša reputacija, kako zbog sadržaja holesterola, tako i zbog toga što spadaju u namirnice, koje vode do alergije na hranu. Njih mogu uzrokovati kikiriki, riba, orašasti plodovi, školjke, mleko i soja.
Međutim, jaje nudi visoku hranljivu vrednost sa 13 vitamina i minerala, sa visokokvalitetnim prateinom koji se lako vari, zdravim nezasićenim mastima i antioksidantima, svi za manje od 100 kalorija.
Nutritivne činjenice
Jedno veliko jaje bez ljuske sadrži 6 grama proteina. Od ovog proteina 3 g se nalazi u žumancu jajeta i tri grama u belancu.
Dodatna informacija o hranljivoj vrednosti jednog velikog jajeta vez ljuske uključuje 75 g vode, 80 kalorija, 6 grama masti, 274 mg holesterola u žumancu, 1 g ugljenih hidrata, 28 mg kalcijuma, 90 mg fosfora, 1 g gvožđa, 65 mg kalijuma, 69 mg natrijuma, 55 mg cinka, 260 IU vitamna A, 0.04 mg tiamina, riboflavina 0.15 mg, tragove niacina, 0 mg askorbinske kiseline i 24 mg folne kiseline.
Rizici od konzumiranja žumanaca
Ljudi koji su na striktnoj dijeti sa niskim sadržajem holesterola, treba da ograniče korišćenje žumanaca.
Proizvođači hrane i većina super marketa nudi nekoliko zamenika za jajakoji ne sadrže masti, dakle bez holesterola. Za dosta ljudi ograničavanje zasićenih masti je efikasnije za smanjivanje holesterola u krvi, nego ograničavanje holesterola.
Da bismo sprečili bolesti, stvorene prenosom hrane, koristite jaja sa čistim i netaknutim ljuskama. Kuvajte jaje dok se belance ne stvrdne, a žumance ne počne da se sgušnjava.
Čak i pasterizovana jaja ne treba jesti sirova. Sirova jaja se često sreću u dresingu za Cezar salatu, koktelima, holandskom sosu i piti sa limunom.
Prednosti korišćenja žumanaca
Jaja su cenjen izvor proteina i jeftini su sastojci za kuvanje.
Protein čoveku pomaže da se oseća sitim duže vreme i doprinosi održavanju zdrave težine.
Žumance u jajetu osigurava dobar izvor holina, koji doprinosi razvoju fetalnog mozga i služi za prevenciju urođenih defekta.
Holin pomaže i odraslima, tako što održava strukturu ćelija moždane membrane prenošenje nervnih impulsa do mišića.
Lutein i zeaksantin su antioksidanti u žumancetu koji pomažu da se spreči degeneracija makule, slepoće povezane sa starenjem.
Komentari