Jedan od najpopularnijih deserata na svetu – ukusni brauni, poznat po svojoj vlažnoj unutrašnjosti i čokoladnoj aromi, izmišljen je 1893. godine u kuhinji legendarnog hotela Palmer u Čikagu.
Ovde ćemo predstaviti 5 najpopularnijih recepata za brauni, ali zapamtite da bilo koji preliv ili začin koji volite možete da dodate u vaš omiljeni kolač.
Ne brinite i smelo stavite šaku suvog voća, mešanih orašastih plodova, a zašto ne i prstohvat crnog bibera ili listova sveže nane? Samo napred - hajde da se uprljamo čokoladom.
Klasični Brauni
Za klasičnu verziju Braunija potrebno je: 100 g prirodne čokolade, 180 g maslaca, 200 g smeđeg šećera, 4 jaja, 100 g brašna, 100 g oraha
Način pripreme: Za ovaj ukusni brauni istopite čokoladu na pari, zajedno sa maslacom. Umutite jaja i postepeno dodajte šećer. Dodajte mešavinu čokolade i maslaca i promešajte.
Dodajte krupno seckane orahe i brašno. Sipajte smesu u ravan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Isecite kada se ohladi.
Banana Brauni
Neophodni proizvodi: 150 grama crne čokolade, 3 jaja, 80 grama maslaca, 1 kašika kakaoa, 3 kašike šećera, 100 grama sitnog sira, 1 banana, 3 kašike brašna
Način pripreme: Čokolada i maslac se istope na pari. Pomešajte brašno i kakao. Dva jaja se umute sa 2 kašike šećera. Dodajte čokoladu i brašno u jaja i promešajte.
Posebno pomešati iseckanu i izgnječenu bananu, 1 jaje i 1 kašiku šećera. Sipajte čokoladno testo u ravan pleh, sipajte mešavinu od banane na vrh i pravite cik-cak pokrete viljuškom. Brauni se peče 30 minuta na 180 stepeni.
Brauni sa nanom
Neophodni proizvodi: 180 grama crne čokolade, 7 kašika maslaca, 2 jaja, 200 grama šećera, 70 grama brašna, 1 kašičica esencije od nane, 1 vanila, prstohvat soli, 50 grama oraha, 120 grama šećera u prahu, 1 kašika svežeg mleka
Način pripreme: Polovinu maslaca istopite sa polovinom čokolade na pari. Ostavite da se ohladi. Jaja i šećer umutite mikserom dok ne postanu penasti. Dodajte čokoladnu mešavinu, brašno, esenciju nane, vanilu i so. Dodajte grubo seckane orahe.
Testo se sipa u pleh i peče 25 minuta na 180 stepeni. Umutite šećer u prahu sa polovinom preostalog maslaca i mlekom dok ne postane kremasto i njime premažite isečene komade. Ostavite u frižideru sat vremena. Preostalu čokoladu istopite sa ostatkom maslaca na pari i ovom mešavinom prelijte brauni.
Ekspres brauni
Potrebni proizvodi: 5 kašika brašna, 120 grama tečne čokolade, 1 jaje, 100 grama krupno seckanih oraha
Način pripreme: Tečnu čokoladu pomešati sa jajetom, dodati brašno pa orahe. Testo se sipa u kalupe za mafine i peče 20 minuta na 175 stepeni
Brauni bez pečenja
Potrebni proizvodi: 450 mililitara zaslađenog kondenzovanog mleka, 60 grama prirodne čokolade, 2 i po šolje mlevenog keksa od integralnog brašna, 1 šolja krupno seckanih oraha.
Način pripreme: Čokoladu istopite sa kondenzovanim mlekom na pari. Kuvajte 10 minuta dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte keks i polovinu oraha. Sipati u pleh i posuti preostalim orasima. Ostaviti u frižideru 4 sata da se ohladi i iseći na kvadrate.
Komentari