bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Da li je pivo štetno kod dijabetesa?

Da li je pivo štetno kod dijabetesa?

DesislavaDesislava
Početnik
672
Pivo

Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja.

Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije. Proizvodnja piva počinje mlevenjem slada, da bi se lakše razgradile aminokiseline i šećeri.

Konzumacija piva ili alkohola može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi, koji je preduslov za prekomernu količinu glukoze koja cirkuliše u krvi. Hiperglikemija je, pre svega, simptom dijabetesa, kod koga postoje povećani nivoi šećera u krvi ili glukoze.

Ovo se javlja kao rezultat nepravilne proizvodnje insulina, hemijske supstance koja dozvoljava ćelijama da dobijaju energiju iz prerađene glukoze.

Svakom od nas se desilo da popije jedno ili dva piva, i da nakon toga oseti umor, kako mu se spava ili da oseća kao da mu je nešto isisalo snagu iz tela.

Sve ovo je rezultat povećane količine šećera u krvi, i, ukoliko ste se pitali kako se oseća jedan dijabetičar, možda se u ovim simptomima krije odgovor.

Lekovi, koji kontrolišu dijabetes, bilo da je to insulin ili neki drugi lek za snižavanje šećera u krvi, mogu da budu pod uticajem unesenog alkohola, uključujući i pivo.

Američka asocijacija dijabetičara preporučuje izbegavanje piva i svih alkoholnih napitaka, kada je šećer u krvi nizak, a stomak prazan.

Alkohol, kao i pivo, zaustavljaju proizvodnju glukoze u jetri. Ovo može dovesti do vrtoglavice, mučnine, a, u nekim slučajevima, čak i do kome.

Zbog svega ovoga, ukoliko imate dijabetes, nije bitno kog tipa, morate biti pažljivi sa konzumacijom piva. Ono je vrlo prijatno i gasi žeđ, ali je možda bolje za Vas da ne uživate u njemu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest