Mrena

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Mrena

Mrena /Barbus/ je rod, koji podrazumeva preko 300 vrsta riba, koje se nalaze u najraličitijim rekama u svetu. Mrena pripada porodici šarana /Cyprinidae/. Kod nas se predstavnici ove vrste često sreću. Zajednička karakteristika dvim vrstama jesu brkovi. Krupniji predstavnici roda mrena se koriste u ishrani, a drugi, sitniji primerci, koji su ujedno i raznobojni, se luvaju u akvarijumu.

Vrste mrene

Na našim prostorima su najviše rasprostranjene bela i crna mrena. Crna mrena /Barbus meridionalis/ je poznata još i kao balkanska mrena. Ona ima izduženo telo prekriveno ljuspama, koje može dostići dužinu do 30-40 cm. Ova vrsta ribe može biti preko 1 kg težine. Boje crne mrene su uglavnom uslovnjene sredinom u kojoj se riba nalazi. Ako je dno peskovito, onda će mrena imati zlantu boju.

Po telu mogu imati i tamnije boje. Ako se oko nje nalazi kamenje, onda će riba imati srebrne nijanse po sebi. Leđni deo crne mrene je taman. Crna mrena ima mesnata usta i dva para brkova. Kod nas je crna mrena dosta rasprostranjena.

Bela mrena /Barbus Barbus/ ima izduženo telo, koje je prekriveno pravilno raspoređenim ljuspama. Telo ribe može dostići od 80 do 100 cm dužine. Bela mrena je teža od crne, pa jedan primerak ove vrste može biti i do 8 kg težine. Leđni deo bele mrene je tamnosive ili braonkaste boje.

Trbušni deo im je srebrne ili bele boje. Bla mrena sa straneje prošarana zlatnom bojom. Ima izduženu glavu, velika usta i dva para brkova.

Karakteristike mrene

Crna mrena živi pri dnu vodenih bazena. Kada dođe proleće, ona ide ka dubljim zonama reka. Čim se voda zagreje, ova riba se upućuje ka bržim tokovima. Kreće se u grupama, gde su najčešće svi članovi jedne grupe su jedna porodica. Ova vrsta se razmnožava od maja i juna.

Ikru ostavljaju po kamenitim površinama na dnu. Samo razmnožavanje je mguće ako je tempertura vode oko 15 stepeni. Potrebno je oko dve sedmice da se pojave larve. Ova vrsta se hrani raznim organizmima, a najčešće su to oni koji se mogu sresti na samom dnu - larve, crvi, biljke.

Bela mrena se, takođe, kreće u grupama i obično je aktivnija noću. Tokom dana ih je teko primetiti. Uglavnom se kreće kako bi se hranila i ako je u potpunosti sigurna da je niko neće uznemiravati. Obično se kreće po brzim rečnim tokovima, na čijem dnu preovladava kamenje. Kada se bela mrena oseti ugroženom, ona se krije u kamenju ili u podvodnim biljkama.

Ribolov

Kada temperatura počne da raste, bela mrena polako traži mesto gde će ostaviti svoju ikru. Larve se često pojavljuju između osmog i četrnaestog dana. Bela mrena brzo raste. Na njenom meniju se nalaze svi organizmi koji se mogu naći na dnu reka.

Pecanje mrene

Crna mrena se obično hvata na dnu ili pomoću plovka. Za pecanje ove ribe je ribarima potrebna laka udica. Kao mamac se koriste razni organizmi kao što su crvi, kuvano žito, testo.

Kod nas se bela mrena uglavnom peca na dnu. Poželjno je da pecnje bele mrene počne rano ujutru ili predveče. Za pecanje ove mrene je potreban čvrst štap i dobar teg, kako bi štap izdržao brzi tok reke, a za pecnje se bira deo reke sa kamenitim ili glinenim dnom.

Odgovarajući mamac za belu mrenu tokom toplih dana jeste kuvana pšenica, testo, kukuruz, sir, kačkavalj. Kad je vreme hladno, ribari koriste crve, pijavice, puževe, rovce.

Čišćenje mrene

Mrena se dobro opere pod mlazom tekuće vode, pa se zatim pažljivo očisti od ljuspi. Uklanja se glava i rep. Razreže se na pola u predelu leđa i onda se uklanjaju iznutrice. Zatim se meso još jednom opere i osuši. Ono se može posoliti ili se odmah spremiti. Ako se pri čišćenju ribe naiđe na ikru, preporučljivo je da je bacite, jer prema nekim tvrdnjama ona može biti otrovna u određenim periodima.

Spremanje mrene

Crna mrena ima meko i ukusno meso, koje je čvrsto i blagog ukusa. Pozitivna strana je ta što ovo meso nema jak miris. Druga važna pozitivna karakteristika jeste da se kosti lako odvajaju od mesa. Postoje razni načini pripreme crne mrene, a, kako gastronomi tvrde, najukusnija je kada je pržena.

Pečena mrena

Kao deo raznih specijaliteta, ova riba se najbolje slaže sa začinima kao što je biber, aleva paprika, čili, soja sos i belo vino. Bela mrena nikako ne zaostaje za kvalitetima crne. Meso joj je ukusno i odlično se kombinuje sa povrćem. Jedino male i dosadne kosti mogu vas naterati da odustanete od konzumacije ove ribe. Bela mrena je eoma ukusna kada se ispeče u rerni, dinsta sa folijom ili isprži u tiganju.

Koristi od mrene

Konzumiranje mrene, osim što je pravo uživanje za naša čula, ona je i pravo slavlje za naš organizam, budući da ga snabdeva korisnim materijama, kojima je svaka riba bogata. Tu spadaju - vitamini A, B1, B12, D, E i drugi. Konzumacija mrene poboljšava rad srca i mozga. Osim što spada u dijetetske ribe, mrena je odličan saveznik u borbi sa viškom kilograma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji