Sabljarka

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
3198
Sabljarka

Sabljarka /Xiphias gladius/ predstavlja ribu grabljivicu iz reda bodljikavih riba /Perciformes/, koja je posebno popularna zbog svog specifičnog izgleda. Sabljarka ima veoma izduženu gornju čeljust, koja podseća na mač. Upravo ta karakteristika je čini popularnom i veoma prepoznatljivom, a u nekim jezicima, kao što je bugarski, se ova riba naziva i kao "riba mač". Zanimljivo je da gornja čeljust ove ribe obuhvata jednu trećinu dužine njenog tela. Stariji predstavnici ove vrste nemaju zube.

Ova vrsta ribe je poznata po svojoj velikoj veličini. Može narasti i do 4.5 m i može dostići i težinu do 650 kg. Sabljarka ima izduženo telo i duga peraja. Leđni deo joj je crne ili plave, aneretko bude i tamnobraon boje. Kod nekih vrsta leđa mogu biti različitih nijansi. Stomačni deo sabljarke je srebrne ili bele boje.

Ponašanje sabljarke

Sabljarka uglavnom obitava u Atlanskom, Indijskom i Tihom okeanu, gde ima i struja tople vode. Takođe se može naći i u Sredozemnom moru. Postoje podaci da predtavnici ove vrste žive i u Crnom moru, ali za sada je prava retkost sresti ih u ovoj oblasti. Sabljarka se kreće u površinskom delu okeana, pa je zato ribari lako i uočavaju.

Hrani se malim ribama, poput inćuna. Takođe se može hraniti i skušom, hekom, oslićem, sardinom, lignjama i hobotnicom. Sabljarka se najčešće može sresti na otvorenom moru. Ona ne migira često, prateći jata riba, koje ima nameru da napadne. Sablja, koju ima ova riba, je glavno oružje za napad plena. Ova vrsta ribe se smatra najbržom na svetu - može imati brzinu i do 130 km po času.

Ova riba je poznata po svojim velikim skokovima iznad vode. Njena druga poznata osobina jeste da brzo menja boju tela. Pokazalo se da kada je sabljarka uzbuđena, ona postaje poput platna sa raznim bojama. Ovakvim procesima upravlja nervni sistem. Sa druge strane, ova njena osobina pomaže sabljarki da laške uhvati plen. Sabljarke se uglavnom kreću same.

Sirova sabljarka

Ako više riba pliva zajedno, onda je rastojanje među njima veliko. Sabljarka se mresti pomoću ikre, koja pliva u vodi. Ribe izbacuju zrna u otkrivenim delovima vodenog basena. Zrn aikre su uglavnom prečnika od 1.5 do 1.8 mm. Najkasnije do tri dana se pojavljuju mali crvi dužine od 4-5 mm. Oni su veoma halapljivi, dobro se hrane i brzo rastu.

Sabljarka je grabljivica i veoma brza riba. Ona pažljivo prati svoj plen i vešto koristi svoju sablju. Ponekad se dešava da predstavnici ove vrste slučajno napadnu na manje plutajuće objekte. Naučnici smatraju da ove ribe probadaju svojom sabljom čamce i brodove, budući da su veoma skoncentrisane na lov.

Tada se ova grabljivica kreće velikom brzinom, pa se zato i velikom snagom zabija u plutajuće objekte. Ovakvi slučajevi bude veliki interes, budući da postoji i britanski muzej u Londonu, gde postoji i deo sa čamcima, koji su probodeni čeljustima sabljarke.

Pecanje sabljarke

Pecanje sabljarke predstavlja pravu avanturu za ribare. Ovo zanimanje je veoma zahtevno i ne preporučuje se za one koji nemaju dovoljno iskustva. Za te svrhe se koriste specijalne udice i čekrk, jer je sabljarka veoma brza i borbena riba.

Koriste se i veštački mamci, koji se mogu naći u specijalizovanim radnjama. Njihove boje nisu od presudnog značaja, mada pojedini specijalisti preporučuju da su jarkih i izrazitih boja. Za pecanje sabljarke vam treba jedan čamac, a smatra se da je i bezmotorni čamac bolje rešenje.

Ribarima su potrebne debele rukavice, budući da mlađi predstavnici ove vrste imaju veoma oštru gornju čeljust, a i sama riba je agresivna i savitljiva. Najviše riba ima oko obala Japana i Sredozemnog mora. Takođe se mogu naći i u Mramornom moru. Kako je već jasno, na našim prostorima se veoma retko ulove primerci sabljarke. One se hvataju u mreže, koje se nalaze nedalkeo od obale.

Pečena sabljarka

Sastav sabljarke

Sabljarka je veoma dobar izvor mnogih korisnih materija. U njen sastav ulaze omega-3 i omega-6 masne kiseline, natrijum, vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, vitamin E, vitamin K, kalcijum, gvožđe, tiamin, niacin, magnezijum, cink, fosfor, bakar, selen, itd.

Sabljarka u kulinarstvu

Sabljarka se peca uglavnom jer taj proces predstavlja pravu avanturu za iskusne ribare. Njeno meso se ne smatra žilavim i teškim. Pozitivna strana ovog mesa je da nema male koske, pa je odlično za različite obrade.

Od ove ribe se prave odlični fileti, koj se peku na roštilju ili u rerni. Pohovana sabljarka je takođe veoma ukusna. Ova riba je dobra i za dimljenje, ali i za mariniranje. Odlično se slaže sa patlidžanom, krompirom, šargarepom, lukom i paradajzom. Takođe, začini koji se slažu uz sabljarku su mirođija, peršun, estragon, origano, biber, majoran, itd.

Koristi od sabljarke

Konzumiranje sabljarke je odlična za naše telo jer je njeno meso bogato veoma korisnim materijama. Ono sadrži i najvažnije esencijalne aminokiseline i minerale. Konzumiranje sabljarke utiče celokupno na organizam i najviše se preporučuje tokom hladnih meseci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni