Pastrmka

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19696
Sveža pastrmka

Pastrmka je opšti kolokvijalni naziv za nekoliko vrsta hladnovodnih riba iz porodice Salmonidae. U porodicu pastrmki spada nekoliko vrsta - potočna pastrmka, dužičasta pastrmka, potočna zlatovčica, hibridi među njima, a osim toga, postoje i ohridska pastrmka i loso.

Pastrmka najčešće stanuje u gornjim tokovima reka, visokoplaninskim jezerima i rezervoarima, gde voda brzo i silovito teče, i bogata je kiseonikom. Čim pastrva dostigne srednji tok takvih vodenih kanala, ona se vraća u gornji tok, jer je srednji topliji. Jezerske pastrmke manevriraju između vodenog bazena, koji nastanjuju reke i potoci, koji se ulivaju i izlivaju iz njega.

Pastrmka je veoma zahtevna što se tiče kvaliteta vode i njene temperature. Ova riba ne trpi koncentraciju kiseonika nižu od 7-12 ml po litru vode, kao i temperaturu iznad 5-10 stepeni. Pastrmka se obično može naći na visini od 2000 m, ali i u dolinama, a pri odgovarajućoj temperaturi i koncentraciji kiseonika, može se naći i u rekama u ravnicama.

Ribe iz ove porodice se obično mreste zimi, a na proleće se izležu male ribice. Ženka bira odgovarajuće mesto na kome će se mrestiti, i pomoću repa premešta kamenčiće na dnu. Na taj način, ona pravi male jame, gde će mrestiti jaja. Uporedo sa ovim, mužjak izbacuje semenu tečnost, a kao rezultat toga, oplođena jaja postaju teža od vode, i padaju na dno.

Pastr,ka na roštilju

Pastrmka raste veoma brzo. Dostiže zavidnu težinu, a u najboljem slučaju do 35 kg. Ovo ne važi za rečnu pastrmku, koja nije teža više od 800 g. Sve vrste porodice Pastrmki imaju važan privredni značaj. Najveći značaj u ribarstvu ima dužičasta pastrmka, koja je najčešće predmet sportskog ribolova, zajedno sa drugim hladnovodnim ribama.

Pastrmka se gaji u ribnjacima, sa količinom kiseonika rastvorenog u vodi preko 7 ml/l i pri temperaturi 12-20 stepeni. Ovi ribnjaci se nazivaju hladnovodni. Predstavnici porodice Pastrmki su rasprostranjeni u slobodnom stanju u Severnoj Americi, Evropi i Aziji. U procesu evolucije, od njih proističu mnoge raznovrsne vrste i pod-vrste pastrmki.

Vrste pastrmki

Dužičasta pastrmka - široko je rasprostranjena u Severnoj Americi, u dva oblika - prava dužičasta i čelično-srebrna. Dužina tela prave dužičaste pastrmke je između 25 i 65 cm, težina između 2 i 7 kg, a kod čelično-srebrne - dužina između 50 i 100 cm i težina do 10 kg. Veruje se da veću kulinarsku vrednost ima prava dužičasta pastrmka, koja je ukusnija, iako je čelično-srebrna bogatija proteinima i meso sa manje masnoća;

Ohridska pastrmka (Salmo letnica) - endemična vrsta, koja se može naći samo i jedinstveno u Ohridskom jezeru. Kasnije je aklimatizovana u Vlasinskom jezeru, u nekim basenima u SAD-u i na drugim mestima. Smatra se izvanredno skupim delikatesom. Ovaj predstavnik porodice Pastrmki, jedinstven za region Makedonije, dostiže razmer između 20 i 60 cm u dužini, i težinu do 15 kg;

Potočna pastrmka - najrasprostranjenija u Evropi. Dužina potočne pastrmke (Salmo trutta fario) dostiže oko 40 cm, a težina joj varira oko 10 kg, i dostiže najviše 20 kg. Sa strane je telo svetlo braon boje, a stomak je skoro žut, a sa obe strane ima dve velike roze mrlje;

Pastrmka

Tamna potočna pastrmka - manja i karakteristična za Evropu pastrmka, ali se osim toga može naći i u hladnim planinskim predelima Severne Amerike. Smatra se delikatesnom ribom, ima dužinu od jedva 20-25 cm i skromnu težinu - oko 1-2 kg. Karakterističan za tamnu potočnu pastrmku je tamno maslinasta boja ljuske.

Srebrna pastrmka - ovo je iščezla nemigrirajuća vrsta pastrmke. Mogla se je naći u nekim jezerima u Irskoj do 1960. godine. Nestala je zbog posledica veštačkog unosa u jezera ribe grabljivice koja brzo raste, i koja je netipična za tu oblast.

Losos pastrmka - krupna morska vrsta, koja u sebi sadrži korisne osobine lososa i pastrmke. Karakteriše je boja mesa između nežno roze i banana boje, i pomešan ukus, koji podseća na obe vrste riba. Po razmerama, morska pastrmka je slična lososu, ali se razlikuje od nje širim telom. Isto tako, ima i manje izraženo udubljenje na repnom peraju.

Sastav pastrmke

Pastrmka je malo skupa, većinom delikatesna riba, koja se odlikuje visokim hranljivim vrednostima i mnogim korisnim sastojcima. Zbog toga što naseljava hladne potoke, pastrmka se odlikuje vrlo niskim sadržajem masti, zbog čega je često nazivaju posnom ribom. Izuzetno je korisna, jer joj je meso bogato omega-3 masnim kiselinama i vitaminima A i D, koji razgrađuju masti.

Osim toga, pastrmka sadrži veliku količinu vitamina iz grupe B. Meso riba iz porodice Pastrmki je obično sveže i bogato proteinima, i ima vrlo malo masnoća. Mnogo omega-3 masnih kiselina ga čine izuzetno važnim za potpun način ishrane. Osim toga, jajašca pastrmke su puna vitaminom A. Kod većine vrsta, masnoće dostižu do 6%, a proteini - oko 18-20%.

Izbor i čuvanje pastrmke

Kod nas se u planinskim regijama može jesti uvek sveža pastrmka. Ako pak odete na pijacu, tamo ćete, osim sveže ribe, naći i dimljenu ili smrznutu. U prodavnicama ribe ili velikim lancima, možete naći celu smrznutu očišćenu pastrmku, ili nasečenu na file.

Svežu pastrmku ćete prepoznati po čistom pogledu i svežem mirisu. Ukoliko želite da čuvate pastrmku neko vreme, najbolje je zamrznuti je u zamrzivaču. Uvek se preporučuje da odmah pripremite kupljenu ribu, i nasladite se njenom neverovatnom ukusu.

Pastrmka u foliji

Pastrmka u kulinarstvu

Pastrmka se lako priprema, vrlo je ukusna i vrlo korisna riba. Mnogi kulinarski specijalisti i gurmani je vole. Pastrmka se može pripremiti na različite načine - pečena na žaru ili u rerni, barena na pari, pržena ili pečena u foliji. Od pastrmke se mogu pripremiti neverovatni riblji ražnjići, kojima će svačiji gosti biti očarani.

Kada pripremate pastrmku, imajte u vidu pravilo da, što je jednostavniji način obrade, to je pastrmka ukusnija, i više korisnih sastojaka će biti sačuvano. Pastrmka se priprema kao i ostale ribe - pere se, čisti, i začinjuje, dodaje joj se malo soka od limuna i maslinovog ulja.

Ukus pastrmke se dobro kombinuje sa začinima kao što su selen i estragon, a osim toga i sa crnim i belim lukom, paradajzom, svežim zelenim začinima, kao što je peršun. Kada servirate pastrmku, obavezno je garnirajte sa svežim kriškama limuna. Kao garnituru za pastrmku možete poslužiti dinstano ili sveže povrće, pečen krompir ili krompir-pire. Pastrmka se odlično kombinuje i sa Vašim omiljenim belim vinom.

Koristi od pastrmke

Pastrmka je jedna od namirnica, koja treba redovno da bude prisutna u ishrani. Nalik lososu, pastrmka je izuzetno korisna, prvenstveno zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. One su veoma važne za rad srca i nervnog sistema. Redovnom konzumacijom pastrmke ćete postići bolji tonus, mozak će biti pun energije, a osim toga će zasijati koža i kosa. Omega-3 masne kiseline su neprocenjive za suvu kožu, koja ima potrebu za stalnim prihranjivanjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas