Babin Zub

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Babin zub

Babin zub /Tribulus terrestris/ je jednogodišnja zeljasta biljka, koja pripada porodici Zygophyllaceae. U narodu je poznata i sa nazivom - đavolji trn ili đavolje trepavice.

Biljka ima veliki broj tankih i razgranatih stabiljki, koje se prekrivene dlačicama. Može dostići dužinu od 10 cm do 1 m.

Listovi babinog zuba su jedni nasuprot drugih, sa manjim listićima ispod njih. Cvetovi su sitni i sa kratkom drškom, smešteni pojedinačno u listovima. Sastoje se od čašice sa pet latica, koje su jarke žute boje.

Sedam dana nakon cvetanja se poavljuju plodovi. Plod babinog zuba je ovalnog oblika, a kada sazri, tada se lako raspada na 4-5 zrna, koja su prekrivena bodljama.

Zrna neverovatno liče na kozje glave, pa se u nekim predelima ova biljka zove i - kozja glava. Babin zub cveta i daje plodove od jula do oktobra. Na Balkanu se ova biljka najčešće može sresti u predelu Južne Bugarske i Crnog mora.

Sastav babinog zuba

Babin zub sadrži gusto ulje; harmala alkaloide; sapunine steroida, spirostana i furastona; flavonoide - astralgin, tribulozid, kempoferol i rutini; sapunini - gogein, diosgenin i hlorogenin.

Branje i čuvanje babinog zuba

Biljka babin zub

Za lečenje se koriti nadzemni deo biljke, koji se reže za vreme cvetanja. Kada seme u potpunosti sazri, babin zub postaje blago otrovna biljka.

Branje biljke treba da bude sa rukavicama i drugim zaštitnim sredstvima. Dobro osušena biljka može trajati do tri godine.

Koristi od babinog zuba

Većina specijalista preporučuje čaj od babinog zuba kada su velike vrućine. On pomaže organizmu da se izbori sa visokim temperaturama i hladi ga.

Babin zub tonizira telo i pomaže mu da se izbori sa nesanicom, umorom, razdražljivošću, pospanošću, kao i nedostatkom snage i apatijom. Čaj od babiog zuba normalizuje visok krvni pritisak.

Zbog visokog antibakterijskog i antimikotičnog dejstva, babin zub se uspešnonkoristi kod urinarnih problema. Ova biljka je odlična kod ozbiljnih infekcija, kao što je to gonoreja. Pomaže kod psorijaze, kamena u bubregu i mokraćnim kanalima.

Spisak blagodeti babing zuba se tu ne završava. Savremena medicina tvrdi da je babin zub jedno od najboljih sredstava za povećanje seksualne potencije kod muškaraca. Glavno kliničko dejstvo jeste da ova biljka povećava nivo testosterona.

Suplementi

Ispitivanja su pokazala da saponini koji se nalaze u babinom zubu utiču na receptore hipotalamusa, koji usu odgovorni za seksualne hormone.

Babin zub blokira one receptore u hipotalamusu koji mu daju signale da je nivo seksualnih hormona niži nego što u stvari jeste. Zahvaljujući tome, hipotalamus šalje signale za proizvodnju hormona, pa to vodi do veće proizvodnje testosterona.

Babin zub poboljšava reproduktivne sposobnosti kod oba pola, povećava libido i ovulaciju. Ova biljka utiče i na povećanje broja spermatozoida i semene tečnosti, a takođe poboljšava i brzinu spermatozoida.

Ova biljka pomaže u ublažavanju predmenstrualnog sindroma i menopauze. Prema pojedinim istraživanjima, babin zub štiti i prostatu.

Babin zub se koristi u lečenju kardiovaskularnih oboljenja, bolesti bubrega, a povećava kiselost želudačnog soka. Ova biljka služi kao osnova za pravljenje lekova za snižavanje holesterola.

Babin zub se smatra prirodnim steroidom, koji potpomaže rast mišića, pa je ova biljka veoma poznata među sportistima, a takođe ulazi u sastav nekih dodataka ishrani.

Babin zub pomaže u održavanju nivoa šečera u krvi i veoma je korisna biljka u održavanju težine tokom dijeta za mršavljenje. Čaj od babinog zuba sprečava nagli pad glukoze u krvi nakon obroka.

Doziranje babinog zuba

Biljka babin zub je veoma jaka i treba je konzumirati prema uputstvu. Za vreme konzumacije ove biljke je zabranjena konzumacija alkohola, jer on ometa dejstvo biljke.

Potrebni sastojci: 5 kašika (25 g) sitno iseckanog babinog zuba, 1 litar vode

Način pripreme: Navedenu količinu babinog zuba kuvati sat vremena na tihoj vatri u vodi. Zatim čaj treba da odstoji 24 sata. Nakon toga čaj procedite 2 puta - u čaju se ne smeju naći bilo kakvi delovi biljke, posebno mali trnovi.

Dobijeni čaj razredite sa još jednim litrom vode i obavezno ga čuvajte u frižideru za sve vreme konzumacije. 1 g limunske kiseline na litar čaja može produžiti rok biljke do mesec dana.

Čaj od babinog zuba se pije ujutru, uveče nakon obroka prema sledećim pravilima:

dan 1: po 3 kašike (30 ml)

Dan 2: po 4 kašike (40 ml)

Dan 3-7: po 5 kašika (50 ml)

Pravi se pauza od 10 dana i konzumaciju možete nastaviti po navedenom rasporedu. Optimalna varijanta su 4 puta sa 10 dana pauze između njih. Napravite pauzu od 1-2 meseca, pa zatim možete sve ponoviti. Profilaktički je dovoljno 3 puta da se pije godišnje, ali, naravno, sa 10 dana pauze između njih.

Štetnost babinog zuba

Babin zub nema poznate kontraefekte. U rekim slučajevima se može desiti da se osoba koja konzumira babin zub može žaliti na želudačne probleme. Ovakve situacije se mogu izbeći ako se biljka konzumira sa hranom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas