bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje borovnica

Čuvanje borovnica

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
Borovnice

Ukusne i korisne borovnice možete sačuvati duže, da biste uživali u ovim sočnim voćkama što je duže moguće.

Jedan od načina za čuvanje borovnica je njihovo zamrzavanje.

Borovnice se mogu sačuvati na temperaturi od minus 15 stepeni, u zatvorenim plastičnim kontejnerima ili u posudama od folije, koje su prekrivene.

Smrznute borovnice se mogu čuvati u zamrzivaču godinu dana i mogu dopunjavati različite vrste deserata, kao što su kolači i voćni kupovi.

Da bi zamrznuli borovnice, sakupite voće, očistite ga od lišća, operite i ostaviti da se iscedi i osuši.

Nakon toga, borovnice stavite u tave ili poslužavnike, i ostavite ih oko 2 sata u zamrzivaču - sa ciljem da se voćke ne zalepe jedna za drugu, već samostalno zamrznu.

Smrznute borovnice

Nakon što su se malo stegnule, borovnice sipajte u plastične posude ili u posude od aluminijumske folije. Borovnice, zamrznute na ovaj način, se neće slepiti i sačuvaće svoj oblik.

Borovnice se mogu čuvati i u frižideru. Mogu se rasporediti u široke posude, tako da prekrivaju dno samo kao jedan sloj.

Borovnice su nežno voće i lako se mogu povrediti. U frižideru, borovnice ostaju sveže oko 2 nedelje.

Pre nego pripremite borovnice za čuvanje, morate ukloniti one koje su udarene ili imaju pokvarene delove, jer će one brzo pokvariti u frižideru.

Borovnice možete sačuvati i čuvanjem u tegli.

Ukoliko smatrate da borovnice iskoristite u periodu od oko dve nedelje, dovoljno je da ih dobro operete, iscedite i sipate ih u čistu i suvu teglu.

Teglu zatvoriti plastičnim poklopcem i ostaviti je u frižideru.

Čuvanje borovnica

Borovnice mogu da se obrađuju termički, da bi se duže sačuvale. Trebate ih oprati, da bi ukloniti pokvarene i udarene, a oprane borovnice iscediti.

Zdrave borovnice stavite u tavu, tako da napravite jedan sloj. Tavu staviti u rernu, prethodno zagrejanu na 60 stepeni. U rerni će borovnice postati lepljive.

Nakon što postanu lepljive, borovnice izvadite iz rerne i ostavite ih da se ohlade. Nakon toga ih treba posuti šećerom u prahu i staviti u tegle, prethodno oprane i osušene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest