Neven

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Neven /Calendula/

Neven (Calendula) predstavlja rod biljaka iz porodice Asteraceae, koji uključuje oko 20 vrsta. Rasprostranjen je po Mediteranu i u srednjoj Evropi. Neven je poznat kao odlično lekovito sredstvo još u drevnoj Grčkoj, a danas je jedna od najkorišćenijih biljaka sa različitom upotrebom u kozmetici i medicini.

Osobine su mu cenjene od strane drevnih egipćana, nemaca, indusa, persijanaca i amerikanaca. Poslednji su široko korisitili neven tokom građanskog rata za lečenje otvorenih rana. Ime neven bukvalno se prevodi kao "ne venuti".

Inače da bi se lepo cveće pretvorilo u lekovitu biljku ono treba da prođe kroz specijalan tehnološki proces obrade. Neven je sofisticirana, jednogodišnja travnata biljka, koja ima slabo razvijen koren. Dostiže visinu do 50 cm. Cveta od juna do avgusta.

Sastav nevena

Svi delovi biljke sadrže 0, 02% eteričnih ulja, 4% sluzastih materija, oko 3% karotenoida, enzima, alkaloida i fitoncida. Cvetovi nevena sadrže karotenoide likopen, karoten, rubiksantin, citoksantin, flavohrom, flavoksantin i dr.

Biljka neven

Strukovi nevena sadrže tanin, gorku materiju kalenden, triterpeni faradiol i arnidiol, triterpenove saponine, vitamin C i dr. U korenju nevena ima inulina i triterpenovih saponina.

Sakupljanje i čuvanje nevena

Neven raste iz žbunova i uglavnom listopadnim šumama u celoj zemlji. U lekovite svrhe pretežno se koriste cvetovi nevena. Sakupljanje svettova treba da počna kada su potpuno rascvetani.

Idealno vreme za berbu je jutro, pre nego što postane toplo, ali nakon što se isušila rosa. Cvetovi treba da budu sveži i podignuti. Sakupljeni cvetovi se isušuju na sobnoj temperaturi.

Pre nego što se skupe za čuvanje, cvetovi treba da budu potpuno suvi, u suprotnom će se ubuđati. To znači da cvetovi treba da budu suvi i krti.

Koristi od nevena

Neven ima odlično antimikrobno, krvno prečišćujuće i antialergijsko dejstvo. Eterično ulje ima složenu aromu koja se dobro rastvara u masti i alkoholu, što objašnjava njegovo masovno korišćenje u kremama i tinkturama.

Neven deluje spazmolitično, smanjujući spazme glatke muskulature unutrašnjih organa i krvnih sudova. Ovaj efekat duguje flavonoidima koje sadrži, koji pored svega drugog pomažu organizmu da se izbori s različitim alergenima i kancerogenim materijama. To objašnjava široku upotrebu biljke u antialergijskim, antikancerogenim i antivirusnim preparatima.

Sušeni neven

Gorke materije u nevenu stimulišu sekreciju žlezda gastro-intestalnog trakta, što poboljšava varenje i pokreće apetit. Neven učvršćuje imuni sistem. Fitoncidi u nevenu imaju antimikrobno dejstvo, a saponini snižavaju krvni pritisak i pomažu u smanjenju otoka.

Neven umiruje nervni sistem, poboljšava rad srčanog mišića kroz usporavanje srčanog ritma. Unutrašnje unet može da oporavi sluznicu želudca i creva i čak da poboljša stanje kod čira.

Bakterijska svojstva nevena deluju blagotvorno protiv stafilokoka, streptokoka i drugih agenasa koji izazivaju bolesti. Karoten u nevenu zaustavlja oksidaciju ćelija i učestvuje u obnavljanju sluznica i kože. Cvetovi nevena deluju umirujuće na centralni nervni sistem, prepisuju se kod srčanih oboljenja sa poremećajima ritma.

Uziman unutrašnje poboljšava rad jetre, pomaže kod oboljenja jetre, upala debelog creva. Neven može da se koristi kod hipertenzije i žena koje ulaze u klimakterijum. Pomaže kod bolesti grla i usne šupljine.

Narodna medicina s nevenom

U narodnoj medicini neven se koristi još kod kožne tuberkuloze, upale limfnih čvorova, problema s menstruacijom, glavobolja, žutice, bolesti slezine.

Sušena biljka neven

Koristi se ceo nadzemni deo biljke - cvetovi, stabla i listovi. Kod genitalnih gljivičnih oboljenja neven se koristi za ispiranje i kao kupka.

Čaj od nevena

1 kašika nevena se prelija s 250 ml vrele vode, napari se 5 minuta i procedi. Pije se topla, ali se ne sladi. Za ispiranje se popare 2 kašike nevena sa 500 ml vode.

Kozmetika sa nevenom

Umirujuća, tonirajuća i regenerativna svojstva nevena čine ga idealnim sastojkom različitih kozmetičkih proizvoda za negu kože. Krema od nevena je pogodna za suvu kožu.

Posebno je pogodan za letnju sezonu, jer čuva od dodatnog isušivanja, održava kožu zdravom i lepom.

Upotreba proizvoda s nevenom smanjuje rizik od kožnih upala. Neven se koristi i kao sastojak u prozvodima za skidanje šminke.

Melem od nevena je izuzetno koristan kod raširenih vena, opekotina od sunca ili postoperativnih rana. On je čudesan pomoćnik protiv gljivica na nogama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas