Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zeaksantin - izvori i koristi

Zeaksantin - izvori i koristi

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218348
Zeaksatin - izvor i korisnici

Zeaksantin je žuti pigment iz grupe ksantofila, pripada karotenoidima koji sadrže kiseonik i izomer je luteina.

Zeaksantin je sadržan u hromoplastima ćelija zrna kukuruza i plodova bokvice, kao i u cvetovima nevena, On se sreće svuda zajedno sa luteinom.

Biljke ga sintetišu kako bi apsorbovao svetlost i kako bi štitio od oštećenja od prekomernih UV zraka.

Zeaksantin ulazi u ljudsko telo sa hranom i nagomilava se u očnom tkivu (makula). Može da se sintetizuje i u očnim tkivima iz luteina.

Zeaksatin
Fotografija: Iliana Parvanova

Sintetička materija zeaksantin, koja je narandžasto-crveni kristal prah, dobija se iz boljnih minerala kroz ekstrakciju. Boje crvenog nevena se prerađuju pomoću vijčane prese, kako bi se smanjio sadržaj vode, nakon toga se suše, melju u brašno, granuliraju i oleoroezin (koji sadrži zeaksantin) se dobije kroz ekstrakciju sa heksanom. Dobijeni kristali se čiste i odvajaju kroz filtriranje, nakon čega se suše sa vrućim vazduhom.

Prirodni hranljivi izvori zeaksantina su pre sveha jarko žuto povrće i voće, kao i tamnozeleno lisnato povrće. Kao dopuna, uz kukuruz zeaksantin prisustvuje zajedno sa luteinom u sledećoj hrani:

aleva paprika, šafran, šargarepe, cutrusno voće, dinja, bundeva, malo crveno voće, zelene salate, brokoli i prokelj, pistaći itd.

Zeaksantnin se koristi i kod spremanja hrane kao prirodni obojivač i dodatak ishrani.

Koristi zeaksantina za ljudsko telo

Izvori zeaksatina

Zaštita makule očiju od povezane sa starenjem degenercije makule (povećava optičku gustinu makularnog pigmenta), smanjujući rizik od razvoja slepila povezanog sa starenjem.

Minimalizovanje destruktivnog efekta slobodnih radikala na ćelijske membrane.

Štiti oči od štetnog delovanja ultraljubičastog zračenja i plavih zraka (apsorbuje plavu svetlost, deluje kao unutrašnje naočare za sunce).

Poboljšavanje noćnog vida i poboljšavanje vidne oštrine generalno (doprinosi boljem kontrastu, smanjivanju slepih tačaka, oporavku od izlaganja jarkoj svetlosti).

Nedostatak zeaksantina može da dvede do oštećenja vida, posebno kod naše svakodnevne upotrene električnih uređaja, čiji jarki ekrani doprinose oštećenju vida.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest