Eritritol

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318831
Eritritol

Eritritol /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/ je beli kristalni alkohol šećera, koji veoma podseća na kristal šećer i koristi se kao zamena za šećer. Eritritol je poznat i kao dodatak ishrani E968. Pored ksilitola i sorbitola, eritritol se takođe smatra korisnim zaslađivačem. On sadrži malo manje kalorija od meda i čistog šećera, ali je, na primer, relativno kaloričniji od stevije.

Nakon što se eritritol proguta, ostavlja hladan ukus u ustima. Eritritol postoji i kao prirodni šećerni alkohol, pa se kao takav može sresti u različitim vrstama voća kao što su to kruške, lubenica, kukuruz i grožđe. Takođe, nalazi se i u fermentisanim tečnostima, u koje spadaju pivo i vino. Postoje i podaci da se eritritol može naći i u siru i soja sosu.

Eritritol je kao zaslađivač odobren do strane Američke agencije za kontrolu namirnica i lekova (FDA) krajem prošlog veka. Desetak godina ranije se ova materija već koristila u Japanu, tako što su ga stavljali u hranljive namirnice, koje su namenjene i dijabetičarima.

Upotreba eritritola

Eritritol se najviše koristi u prehrambenoj industriji. Dodaje se slatkišima, a tu spadaju i žvake, karamele, lizalice, voćni jogurti, želei, šejkovi, sokovi, nektari, pirea, sušeno voće, gazirani napici, želirani deserti i druge vrste deserata, koje možete sresti najčešće u specijalizovanim prodavnicama.

On se uključuje u neke vrste čokolada, ali zato što daje taj efekat hlađenja u ustima nakon konzumacije, proizvođači nisu baš sigurni da li se takvi čokoladni deserti konzumiraju i da li ih konzumenti vole ili ih izbegavaju. Upravo pomenuti efekat čini da eritritol bude onaj magični sastojak mentol bombona i žvaka.

Žele bombone

Spremanje sa eritritolom

Eritritol u vidu kristala se može koristiti i za spremanje kod kuće. Ovaj zaslađivač se koristi isto kao i svima dobro poznat kristal šećer. On se može uključiti u razne recepte. Njime se mogu zasladiti sladoledi, džemovi, kremovi, smuti, želei, napici, voćne kašice. Takođe, može se koristiti i u pravljenju keksa, mafina, gurabija.

Preporučena količina eritritola

Ispitivanja su pokazala da je mala verovatnoća da veće količine eritritola mogu izazvati pojavu gasova ili drugih neprijatnosti. Međutim, prihvaćeno je da je preporučena dnevna doza ovog zaslađivača oko 1 gram po kilogramu telesne težine. Naravno, ova količina se odnosi na odrasle osobe. Deca do 3 godine ne bi trebalo da unose ovu materiju, a da ne postoji prethodna konsultacija sa specijalistom.

Koristi od eritritola

Bez sumnje, konzumacija eritritola mnogima donosi koristi. On ne snižava nivo šećera u krvi i iz tog razloga ga mogu unositi i osobe koje imaju i dijabetes. Ova materija je odlična za osobe koje bi trebalo da pažljivo prate unos šećera.

Eritritol ne utiče na stvaranje karijesa i, prema nekim ispitivanjima, može čak i pomoći u sprečavanju ovog problema, tako što smanjuje kiselost koja se smatra uzrokom karijesa i kvarova.

Veliki broj zaslađivača (kao što je to sorbitol) pri konzumaciji izaziva gasove i nadutost želuca. Međutim, pri konzumaciji eritritola se ovakvi efekti ne uočavaju. Ova materija lako prolazi telom i eliminiše se putem urina. Zato je bolje koristiti eritritol umesto veštačkih alternativa šećeru, kao što su to aspartam, saharin i ciklamat.

Bolovi u stomaku

Ove materije se smatraju odgovornim za probleme sa bubrezima, pojavu tumora, glavobolje, astme, gušenje, gubitak sluha, grčeve, bolove u zglobovima, gubitak ukusa, dobijanje na telesnoj težini, osipa, pojačane aritmije kao i za razna druga neprijatna stanja, a sam eritritol se ne dovodi u vezu sa navedenim zdravstvenim problemima.

Eritritol se preporučuje osobama koje vode računa i hrane se zdravo i balansirano. Specijalisti za sada ne smatraju da ova materija izaziva zavisnost. U velikim količinama može imati duretički efekat, pa to može biti razlog da se eritritol koristi kod usporenog metabolizma i konstipacije.

Američka agencija za kontrolu namirnica i lekova je nakon dugih ispitivanja eritritol proglasila bezopasnim zaslađivačem. Ispitivanja FDA takođe ne beleže ni pojavu alergijskih reakcija usled konzumacije ove materije.

Na osnovu ovih ispitivanja je američka agencija donela odluku da se ne postavljaju specijalne naznake na etikete proizvoda, koji sadrže eritritol.

Štetnost eritritola

Iako se eritritol smatra bezopasnim zaslađivačem, ne isključuje se mogućnost da se na početku njegove upotrebe, a takođe i pri konzumaciji velikih količina ove materije, pojave neke neželjene reakcije.

Zato nije isključeno da se nakon veće količine ove materije mogu pojaviti bolovi u stomaku ili dijareja. Velike količine eritritola može dovesti do gastrointestinalnih problema, koji su propraćeni stalnim osećajem umora i odsustvom potrebe za fizičkom aktivnošću.

Specijalisti savetuju da osobe, koje imaju sindrom nervoznih creva ili druže probleme sa želucem, izbegavaju konzumaciju eritritola. Ako osoba sa navedenim problemima ipak konzumira eritrito, nije isključeno da oseća nelagodu ili da se stanje pogorša.

Ako imate erotritol pri ruci, ne propustite da probate neki od naših keto recepata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas