Očigledno je da namirnice koje jedemo imaju direktan uticaj na želudac i ceo sistem za varenje.
Lako je da prepoznati kada smo jeli dosta ili kada smo jeli nešto što ne prija našem sistemu za varenje, a možda smo napravili i veliku pauzu, a da ništa nismo jeli.
Teže je ustanoviti, a još lakše zanemariti one namirnice koje nam daju prijatan osećaj lakoće i potpomažu procese u sistemu za varenje. Doktor Oz smatra da su ove 3 namirnice one koje garantuju zdrav želudac i dobar apetit.
1. Kruške
One su veoma dobar izvor biljnih vlakana, posebno ako se jedu sa korom.
Biljna vlakna u 1 kruški (oko 4 grama) mogu da pomognu da se dostigne preporučena doza od 20-30 grama vlakana, koja su svakodnevno potrebna.
Kruške sadrže kombinacije različitih vlakana. Neka od njih služe za izgradnju mase, koja je potrebna da se izborite sa bolestima creva; za druga vlakna, poput pektina, smatra se da snižavaju krvni pritisak i kontrolišu nivo šećera u krvi (što je posebno važno za dijabetičare). Kruške sadrže sorbitol - šećer, koji privlači vodu u crevima i dodatno olakšava pražnjenje creva. Konzumacija kruški ubrzava peristaltiku creva i organizam se redovno pročišćava.
Važna je i njihova uloga u ubrzanju metabolizma. Kruške su bogate celulozom, vitaminom C, kalijumom, One ne sadrže natrijum, masti, holesterin. Jedna porcija ima samo 100 kalorija.
2. Kiselo mleko
Kiselo mleko poboljšava varenje, poboljšava rad imunog sistema i uklanja bakterijske infekcije. U sluzokoži želuca se nalaze korisne bakterije, poznate kao probiotici. Kiselo mleko je odličan i ukusan spoljašnji izvor probiotika - korisnih mikroorganizama, koji žive u sistemu za varenje i pomažu u uklanjanju svih štetnih mikroorganizama, koji mogu izazvati probleme u varenju. ovi probiotici pomažu u balansiranom varenju i jačaju imuni sistem.
Aktivni mikroorganizmi pomažu u ublažavanju pojedinih želudačno-crevnih problema poput netolerantnosti na laktozu, konstipacije i dijareje. I još nešto - kiselo mleko je dobar saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima. Unos kalcijuma sa kiselim mlekom pomaže organizmu da koristi nagomilane masti. Na taj način je mršavljenje mnogo lakše.
3. Đumbir
Ovaj koren je iz porodice biljaka, koje umiruju sistem za varenje. On potpomaže varenje, a takođe i da umiri nadražen želudac, mučnine i povraćanje.
Druge biljke iz ove porodice su cimet, žalfija i majčina dušica.
U 100 g korena đumbira ima:
Energija: 80 kalorija
Ugljeni hidrati: 17 g
Šećer: 1.7 g
Dijetetska vlakna: 2 g
Masti: 0.75 g
Proteini: 2 g
Vitamini: tiamin B1 - 0.025 mg, riboflavin B2 - 0.034 mg, niacin B3 - 0.75 mg, pantonenska kiselina B5 - 0.203 mg, piridoksin B6 - 0.16 g, folna kiselina B9 - 11 mg, aksrobinska kiselina (vitamin C) - 5 mg
Minerali: kalcijum - 16 mg, magnezijum - 43 mg, gvožđe - 0.6 mg, mangan - 0.229 mg, fosfor - 34 mg, kalijum - 415 mg, natrijum - 13 mg, cink - 0.34 mg.
Čaj od đumbira ubrzava procese metabolizma, zahvaljujući eteričnim uljima, kojima je on mnogo bogat. On se koristi i kao sredstvo za napade mučnine za vreme putovanja, kao i u borbi sa problemima sa želucem.
Komentari