Peti Verdo

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Peti verdo

Peti verdo /Petit verdot/ je crna sorta grožđa, koja je najviše karakteristična za Francusku, tačnije za oblast oko luke Bordo. Prijatna vina koja se dobijaju od ove sorte su razlog da se ovo grožđe odgaja i na mnogim drugim mestima u svetu.

Danas se Peti verdo može sresti još i u Italiji, Španiji, Čileu, Novom Zelandu, Argentini, Australiji, SAD (manje površine se mogu sresti u Koloradu, Tekasu, Virdžiniji, Misuriju, Vašingtonu i Severnoj Kaliforniji), Venecueli, Južnoj Africi, itd. Peti verdo je sorta grožđa koja je poznata po mnogim nazivima, od kojih su neki Petit Verdot Noir, Heran, Bouton, Lambrusquet Noir, Verdot Rouge, itd.

Kao i ostale sorte grožđa, i peti verdo ima svoje prepoznatljive karakteristike. Listovi ove sorte su svetlozeleni, sastoje se iz pet delova, trouglasto izrezbarenim. Grozd je mali ili srednji, nije mnogo čvrst, podseća na cilindar. Zrna su sitnija, okrugla imogu biti od tamnoplave do crvene boje. Prekrivena su debelim slojem voska. Mesnati deo je prijatnog ukusa, voden, stvara beličast sok. Meso je prekriveno jakom kožicom. Sadržaj kiselina i šećera je zadovoljavajući.

Kao što je već poznato, ova sorta se gaji na mnogim mestima u svetu, a najviše u Francuskoj. To je donekle zbog činjenice da ova sorta sazreva nešto kasnije u poređenju sa drugim sortama kao što su sira, senzo, pino noar. Peti verdo sazreva tokom jeseni, posle druge sedmice septembra.

Često se dešava da ova sora ne sazri dobro. Proizvođači vina veruju da ova sorta sazreva samo jednom u pet godina. Za ovu vinovu lozu je karakterističan srednji rast i relativno mala berba. Takođe, mana joj je i što retko uspeva da se izbori sa pepelnicom, pa listovi, kada su napadnuti ovm bolešću, budu prekriveni flekama sa sivom lepljivom smesom i ostaju oštećeni.

Istorija peti verda

Vino peti verdo

Smatra se da se je peti verdo kao sorta pojavio kao prethodnik sovinjonu, a takođe i sortama koje se odgajaju u Bordou, mada njegovo poreklo nije sasvim razjašnjeno. Postoje podaci da je u 18. veku ova sorta već uveliko bila poznata kod Francuza.

Specijalisti pretpostavljaju da su ovu sortu, zajedno sa drugima, preneli Rimljani iz unutrašnjosti Mediterana. Nekada je vino peti verdo bilo veoma rasprostranjeno, ali u jednom trenutku biva zamenjeno vinima Bordoa. Međutim, ova vrsta vina ponovo počinje da se dosta ceni.

Karakteristike peti verda

Konzumacija vina, koja se dobijaju od peti verda, je pravo uživanje za sva čula. Ovakva vina imaju jaku crvenu boju koja mami. Takođe, ima visok sadržaj tanina i alkohola. Pri ispijanju se oseća pravi aristokratizam, koji je posledica specifičnih pikantnih nota. Peti verdo je retko vino koje se ne meša sa drugim sortama ili to biva veoma retko.

Neki proizvođači dozvoljavaju kupažiranje sa grožđem drugih sorti do 20%. Često se koriste kupažna vina Bordo. Uprkos tome, peti verdo ima jak ukus koji vremenom postaje sve jači.

Dugo čuvanje vina dobro utiče da ovo piće puno tanina dobije još jači miris. Vina, koja se prave sa peti verdom imaju aromu francuskih ili američkih buradi, u kojima su ova vina ležala. Za to je potrebno da vina odstoje najmanje 18 meseci.

Serviranje peti verda

Peti verdo je vino kome treba posvetiti posebnu pažnju. Ono treba da bude ohlađeno, pre nego što se posluži. Preporučena temperatura vina može biti različita, ali je poželjno da bude između 14 i 18 stepeni. Ona najčešće zavisi od starosti vina i naznačena je na etiketi od strane proizvođača.

čokoladna torta

Eksperti preporučuju da se vino pije 30 minuta nakon otvaranja flaše. Takođe je poželjno da se dekantira neposredno pre sipanja u čaše. Kada pijete peti verdo, jasno vam je da to nije vino koje služi kao aperitiv. Ovaj eliksir od grožđa se treba kombinovati sa odgovarajućim jelom koje će otkriti sve njegove kvalitetete i na najbolji način predstaviti njegov ukus.

Srećom, peti verdo se može kombinovati sa raznim namirnicama, pa je sve stvar vašeg ukusa. Međutim, treba pomenuti da gastronomi preporučuju kombinaciju peti verda i jela sa divljači, kao što je jelen, zec, divlja patka, jarebica i prepelica.

Nimalo nije lak zadatak da sepronađe odgovarajući delikates, pa vaš izbor slobodno može biti i jelo sa piletinom ili ćuretinom. Ako ipak volite nešto jača mesa, onda neka vaš izbor bude govedina ili teletina. Probajte da spremite pečenu govedinu, govedinu na seoski način i dinstanu teletinu. Nikako neće biti na domet i da se uz ova mesa dodaju i ukusni sosevi.

Ako spadate u ljubitelje vegetarijanske kuhinje, takođe možete kombinovati peti verdo sa raznim namirnicama, budući da se ovo vino odlično slaže sa sirevima. Sigurno nećete pogrešiti ako uz konzumiranje vina izaberete sir kao što je stilton.

Ako ste odlučili da peti verdo kombinujete sa nečim slatkim, slobodno ga možete servirati sa čokoladnim desertima, jer se sa svima odlično slaže. Od vas zavisi da li će to biti samo torta, kolač, rolat, pita ili neki drugi desert.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas