U Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj.
Francuski sotern,
španski šeri
, Malaga i Madeira, portugalski Porto i austrijska, nemačka ili kanadska ledena vina – svetska paleta likerskih vina je bogata sortama, od kojih mnoge imaju izuzetne kvalitete.Malo poznata, a mnogima nepoznata, ova vina se gotovo po svemu razlikuju od suvih. Bela su najčešće intenzivno obojene u žuto-smeđom rasponu, a crvena - od rubina do granata, razvijaju se do skoro smeđe-žute bistre boje. Ako su dovoljno dugo odležala, može biti teško razlikovati belo od crvenog likerskog vina.
![Roze vina](https://gradcontent.com/lib/600x350/greetings-wine.webp)
Ako se uparuje sa hranom, često na kraju večere, vino po pravilu treba da bude slađe od deserta. Pogodni su veoma dobro sazreli, čak i blago osušeni, mesnati plodovi. Pečeni hrkavi kolači ili keks sa bademima se često preporučuju kao dobra kombinacija.
Madeira je ime portugalskog ostrva u Atlantskom okeanu, koje je takođe dalo ime likerskom vinu koje potiče odatle. U zavisnosti od sorte, fermentaciji se podvrgava ili kaša od grožđa ili samo šir. Različite vrste Madeire razlikuju se u zavisnosti od sorte grožđa koja se koristi.
Blandi's su jedinstveni po tome što su jedina porodica od svih prvobitnih osnivača vinarstva na Madeiri koja poseduje i vodi sopstvenu, originalnu vinsku kompaniju: skoro 2 veka vrhunske proizvodnje vina.
![Vino šeri](https://gradcontent.com/lib/600x350/sherry-wine10.webp)
Malaga je vrsta likerskog vina i ima dugu istoriju. Ovo vino su voleli još stari Grci i Rimljani, koji su ga čuvali u amforama izloženim suncu na terasama i tavanima. Španska Malaga je vrsta mešanog vina.
Priprema se od nekoliko vina koja se mešaju u određenim razmerama. Kao rezultat ovog procesa dobija se vino specifičnog karaktera. Tokom odležavanja, vino dobija blago pregoreli smolasti ukus, obogaćen nijansama suve šljive i kafe.
Ljubitelji likerskih vina ne mogu a da bar jednom ne popiju gutljaj Porta ili Šerija. Porto je uvek mešavina.
Najvažnije crvene sorte za njegovu proizvodnju su Tinta Rorish - španska sorta Tempranillo i Turiga Nacional - najkvalitetnija sorta iz doline Douro. Šeri takođe nije vino iz jedne berbe, već se prodaje i poznato je na tržisštu pod svojim zaštitnim znakom.