Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpopularnija likerska vina

Najpopularnija likerska vina

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
492
Slatka vina

U Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj.

Francuski sotern,

španski šeri

, Malaga i Madeira, portugalski Porto i austrijska, nemačka ili kanadska ledena vina – svetska paleta likerskih vina je bogata sortama, od kojih mnoge imaju izuzetne kvalitete.

Malo poznata, a mnogima nepoznata, ova vina se gotovo po svemu razlikuju od suvih. Bela su najčešće intenzivno obojene u žuto-smeđom rasponu, a crvena - od rubina do granata, razvijaju se do skoro smeđe-žute bistre boje. Ako su dovoljno dugo odležala, može biti teško razlikovati belo od crvenog likerskog vina.

Roze vina

Ako se uparuje sa hranom, često na kraju večere, vino po pravilu treba da bude slađe od deserta. Pogodni su veoma dobro sazreli, čak i blago osušeni, mesnati plodovi. Pečeni hrkavi kolači ili keks sa bademima se često preporučuju kao dobra kombinacija.

Madeira je ime portugalskog ostrva u Atlantskom okeanu, koje je takođe dalo ime likerskom vinu koje potiče odatle. U zavisnosti od sorte, fermentaciji se podvrgava ili kaša od grožđa ili samo šir. Različite vrste Madeire razlikuju se u zavisnosti od sorte grožđa koja se koristi.

Blandi's su jedinstveni po tome što su jedina porodica od svih prvobitnih osnivača vinarstva na Madeiri koja poseduje i vodi sopstvenu, originalnu vinsku kompaniju: skoro 2 veka vrhunske proizvodnje vina.

Vino šeri

Malaga je vrsta likerskog vina i ima dugu istoriju. Ovo vino su voleli još stari Grci i Rimljani, koji su ga čuvali u amforama izloženim suncu na terasama i tavanima. Španska Malaga je vrsta mešanog vina.

Priprema se od nekoliko vina koja se mešaju u određenim razmerama. Kao rezultat ovog procesa dobija se vino specifičnog karaktera. Tokom odležavanja, vino dobija blago pregoreli smolasti ukus, obogaćen nijansama suve šljive i kafe.

Ljubitelji likerskih vina ne mogu a da bar jednom ne popiju gutljaj Porta ili Šerija. Porto je uvek mešavina.

Najvažnije crvene sorte za njegovu proizvodnju su Tinta Rorish - španska sorta Tempranillo i Turiga Nacional - najkvalitetnija sorta iz doline Douro. Šeri takođe nije vino iz jedne berbe, već se prodaje i poznato je na tržisštu pod svojim zaštitnim znakom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest