Bonapeti.rs»Članci»Vitamini»Vitamin B3 - Niacin

Vitamin B3 - Niacin

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196202
Pile

Vitamin B3, takođe poznat i kao niacin, spada u vitamine B kompleksa. Velike količine vitamina B3 se nalaze u kukuruzu, ali potrebne količine se ne mogu apsorbovati direktno iz kukuruza, već samo iz namirnica koje uključuju i kukuruz i koje su obrađene na taj način da je olakšan unos ovog vitamina. Postoje nekoliko različitih hemijskih oblika vitamina B3, koji sadrže nikotinsku kiselinu i nikotinamid.

Uloge vitamina B3

- Proizvodnja energije - kao i ostali vitamini B grupe, tako i niacin je važan u proizvodnji energije. Dva jedinstvena oblika vitamina B3 - nikotinamid adenin dinukletoid i nikotinamid adenin dinukleotid fosfat su od ključnog značaja za transformaciju belančevina, masti i ugljenih hidrata u energiju koja se može iskoristiti. B3 učestvuje i u sintezi skroba, koji se može zadržati u mišicima u telu i jetri, a koji može poslužiti kao izvor energije.

- Metabolizam masti - vitamin B3 igra važnu ulogu u hemijskoj obradi masti u telu. Oblici masti u telu (kao što su ćelijske membrane) obično traže prisustvo vitamina B3 za svoju sintezu, a takođe i hormone koje se baziraju na samim mastima, tzv. steroidne hormone.

Iako je B3 neophodan za proizvodnju holesterola u jetri, on se uspešno koristio za snižavanje nivoa celokupnog holesterola u krvi.

- Potpomaže genetske procese - komponente prvobitnog genetskog materijala u našim ćelijama, poznatije i kao DNK, iziskuju prisustvo vitamina B3 kako bi njihova proizvodnja bila uspešna.

- Regulisanje insulina - vitamin B3 utiče na nivo šećera u krvi i reguliše aktivnost hormona insulina, tako što učestvuje u njegovom metabolizmu.

Nedostatak vitamina B3

Zbog svoje jedinstevene uloge u proizvodnji energije, deficit vitamina B3 se često povezuje sa umorom, nedostatkom apetita i premorenošću mišića. Kožne infekcije, kao i problemi sa varenjem mogu biti povezani sa nedostatkom niacina.

Blagi nedostatak vitamina B3 može dovesti do pojava ranica u ustima, razdražljivosti i napetosti, kožnih problema, hroničnih glavobolja, nesanice. Kada je prisutan ozbiljan nedostatak, može doći do pojave neurastenija, depresije, psihičkog rastrojstva, dezorijentacije.

Medicniski institut Nacionalne akademije nauka u SAD je odredio gornju granicu (UL) za dozvoljeni unos niacina od 35 miligrama, a to važi za muškarce i žene iznad 19 godina, a podrazumeva niacin koji se unosi putem dodataka ishrani.

Vitamin B3 je jedan od stabilnih vitamina koji su rastvorljivi u vodi i otporan je na povrede koje mogu biti prouzrokovane vazduhom, svetlošću ili toplotom.

Problemi sa crevima, uključujući i hroničnu dijareju ili upalne procese creva mogu biti posledica nedostatka vitamina B3. Budući da deo prijema vitamina B3 proizilazi iz transformacije aminokiseline triptofan, deficit triptofana takođe može povećati rizik od nedostatka vitamina B3. Fizičke povrede, razne vrste stresa, kao i prekomerna konzumacija alkohola mogu dovesti do povećanja rizika od deficita niacina.

Riblji fileti

Kontraceptivne pilule (oralni kontraceptivi) i lekovi za tuberkolozu mogu prouzrokovati smanjenje vitamina B3 u organizmu.

Koristi od vitamina B3

Vitamin B3 igra važnu ulogu u prevenciji i/ili lečenju sledećih oboljenja: Alchajmerova bolest, katarakta, depresija, dijabetes, giht, halucinacije, glavobolje, AIDS, hiperaktivnost, upale creva, nesanica, multipla skleroza, menstrualni bolovi, osteoartroza, reumatski artritis, oslabljen ukus i ostalo.

Vitamin B3 je od velikog značaja za teksturu i zdravlje kože, a zadužen je i za njen dobar izgled. Potpomaže normalno funckionisanje želudačno - crevnog trakta i doar je u borbi protiv zadaha. Ublažava napade migrene. Snižava visok krvni pritisak. veoma je važan za normalan krvotok i normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Izvori vitamina B3

Dodaci ishrani, koji služe za snižavanje holesterola i promenu metabolizma masti obično u sebi sadrže vitamin B3 u obliku nikotinske kiseline. Vitamin B3 u obliku nikotinamida je takođe veoma dostupan dodatak ishrani.

Odličan izvor vitamina B3 su pečurke i tunjevina. Za njima ne zaostaju i: goveđa džigerica, iverak, špargla, morske alge, meso jelena, piletina i losos. Treba uzeti u obzir da su meso i riba mnogo bolji izvori niacina u poređenju sa biljnim proizvodima. Posno meso, svinjetina, škampi, kravlje mleko su taođe bogati niacinom. Osim njih, pirinač, mekinje, semenke suncokreta, celer, repa, cvekla, bademi takođe sadrže vitamin B3.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Povezani recepti