bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jedite svinjsku mast umesto maslaca! Pogledajte zašto

Jedite svinjsku mast umesto maslaca! Pogledajte zašto

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
681
Svinjska mas

Konzumacija svinjske masti mnogo više pomaže vašem zdravlju nego konzumacija maslaca. Ovako savetuje britanska nutricionistkinja, koja kaže da svinjska mast može da snizi i nivo lošeg holesterola.

To je tako jer svinjska mast sadrži monozasićene masti, koje smanjuju nivo holesterola u krvi, piše Dejli mejl.

Konzumacija svinjske masti može pozitivno uticati na zdravlje čoveka samo ako potiče sa farme. U industrijskim proizvodima se često dodaju hidrogenizovane masti, poput maslaca i margarina.

Zato je potrebno da obratite pažnju na deklaraciju namirnica pre same kupovine, kaže Džo Travers, član Britanske asocijacije nutricionista.

U većini poslastičarskih recepata ako se maslac zameni mašću, testo će se više mrviti, ali ljudi više koriste maslac, jer on daje lepšu boju i aromu.

Maslac

Mast je bila tradicionalna namirnica koja se koristili u kulinarstvu do 50-ih godina prošlog veka, a zatim biva zanemarena. Razlog tome jeste pojava nekoliko ispitivanja, koja su pokazala da je maslac dosta zdravija zamena za mast.

Svinjska mast je smatrana glavnim uzrokom sve češćih kardiovaskularnih bolesti. Zato se domaćicama više preporučivao maslac.

Takođe, svinjska mast je kaloričnija od maslaca - ona sadrži 20 puta više kalorija od kravljeg maslaca. Ipak, svinjska mast je glavni izvor vitamina D, koji ljudima često nedostaje zimi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest