Iako već postoji mnogo informacija o korisnosti i štetnosti svinjske masti, debata traje i dan-danas kada je u pitanju da li kuvati sa mašću. Ima i protivnika i pristalica konzumiranja svinjske masti.
Svinjska mast je proizvod životinjskog porekla koji se dobija od masnoće svinje. I kao i sve drugo često, mast ima lekovita svojstva, ali postoji i niz kontraindikacija.
Ko, kada i koliko svinjske masti može da koristi
Pre nego što pokušate da saznate da li su životinjske masti dobre za telo, pre svega, potrebno je reći o dnevnoj stopi potrošnje masti za određene kategorije ljudi:
- gojazni - ne treba konzumirati više od 20 g;
- vođenje aktivnog načina života i bavljenje sportom - dozvoljeno je do 60 g;
- sa neaktivnim načinom života - može se konzumirati oko 40 g;
- trudnice - ne treba da konzumiraju više od 20 g;
- za tinejdžere je potrošnja ograničena na 50 g.
Preporučljivo je jesti svinjsku mast samo uz crni hleb.
Koje su koristi od svinjske masti?
A sada da vidimo zbog čega su masti dobre za naše zdravlje.
- Svinjska mast je visokokalorični proizvod sa visokim sadržajem masnih kiselina, mineralnih jedinjenja i vitamina koji jačaju imuni sistem i sprečavaju nastanak infekcija;
- svinjska mast se koristi kod kašlja, bronhitisa i prehlade;
- Uočena je jedinstvena sposobnost proizvoda da zaštiti sluznicu želuca od dejstva etil alkohola, što ga čini idealnom užinom posle alkohola. Da li volite da popijete piće ili dva sa svojim prijateljima? Pojedite malo masti pre nego što to uradite;
- Govoreći o koristi i štetnosti svinjske masti za organizam, moramo napomenuti njen blagotvoran uticaj na stanje buduće majke i fetusa (naravno, uz razumnu potrošnju);
- Upotreba svinjske masti u ishrani ima blagotvoran efekat na funkcionisanje mozga. Povremeno, konzumiranjem gozbi sa mašću, omogućavamo stimulaciju neurona, mast poboljšava vidnu oštrinu, koncentraciju i pamćenje;
- Ljudi koji često jedu slaninu imaju dobru narav. Ova životinjska mast ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, može se bezbedno nazvati antidepresivom, osim toga, prirodnog je porekla;
Uprkos dobro poznatoj štetnosti masti po organizam kao prehrambenog proizvoda, mast se široko koristi u narodnoj medicini. Nekonvencionalni tretman mašću može eliminisati glavobolju i zubobolju. Ovi zdravi recepti sa mašću takođe mogu biti korisni za razna stanja.
Svinjska mast izlupana sa čenom belog luka i nanesena na desni može ublažiti bol i upalu u bolnom zubu. Ovo može nekako da ublaži stanje osobe koja ima negativan stav prema uzimanju lekova protiv bolova pre posete stomatologu.
Proizvod se može koristiti kao deo dijete. Samo jedan komad masti uparen sa porcijom povrća kuvanog na pari će vas hraniti tokom većeg dela dana, održavajući vas sitima dugo vremena.
Pogledajte kako se pravi svinjska mast.
Komentari