Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ideje za sosove za svinjski jezik

Ideje za sosove za svinjski jezik

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
238
Svinjski jezik sa krompirom

Često potcenjen, svinjski jezik kulinarski stručnjaci i stručnjaci za zdravu ishranu definišu kao koristan delikates koji bi trebalo redovno da bude prisutan u našem jelovniku.

Bogat je mnogim proteinima, vitaminima i mineralima, a takođe nas snabdeva riboflavinom, tiaminom, niacinom itd. Lekari ga preporučuju svim ljudima koji su preboleli teške bolesti, kao i trudnicama.

Upustiti se u kulinarski izazov sa svinjskim jezikom nije nimalo teško, sve dok imate malo više strpljenja i vremena. U skoro svim receptima, on se unapred kuva, nakon čega ga možete dinstati na maslacu, „baciti“ na roštilj ili peći u rerni.

U narednim redovima, međutim, odlučili smo da vam ponudimo nekoliko ideja za ukusne sosove za svinjski jezik, kojima možete poslužiti već pripremljeno jelo i obogatiti njegove ukusne kvalitete. Pažljivo čitajte i inspirišite se!

Obični bešamel

Da biste napravili bešamel sos, ne treba vam ništa osim 1 šolje svežeg mleka, 1 kašike maslaca, 1 kašike brašna, soli i bibera po ukusu i malo više pažnje (vaša pažnja se „računa“, čak i ako želite da pripremite više ili manje sosa u zavisnosti od broja svinjskih jezika koje ćete poslužiti).

Svinjski jezik sa sosom

Istopite maslac u šerpi na srednjoj vatri i, stalno mešajući, dodajte brašno. Posle ne više od 1 minuta, sipajte hladno sveže mleko i nastavite da mešate žicom za mućenje da biste sprečili grudvice. Kada se sos zgusne, začinite ga solju i biberom. Poslužite uz pečeni svinjski jezik dok je još topao.

Paradajz sos

Takođe univerzalni sos koji se dobro slaže sa skoro svakim mesom, uključujući predjela od svinjskog jezika. U loncu ili tiganju propržite sitno seckani luk i beli luk na ulju i dodajte seckani ili rendani paradajz.

Ako nemate svež, koristite konzervirani. Pustite da se sos krčka na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Dodajte so i šećer po ukusu i pospite sitno seckanim peršunom.

Dresing sa vinom

Verovatno ste čuli priču o zadovoljstvu „svinjetine i vina“, posebno zimi. Međutim, crno vino se dobro slaže ne samo sa svinjetinom, već i kao dodatak njoj u obliku sosa. Svinjski jezik nije izuzetak od ovog pravila.

Jezik sa sosom

Da biste pripremili mirisni vinski sos, veoma je važno imati kvalitetno crno vino. Onako koje biste pili sa zadovoljstvom, a da ne razmišljate toliko o njegovoj ceni. Na kraju krajeva, to je glavni sastojak vinskog sosa.

Propržite sitno seckani beli luk i luk na maslacu i dodajte im obilnu količinu crnog vina (200-250 ml), 1 kašičicu melase, 1 kašiku balzamiko sirćeta, prstohvat majčine dušice i so i biber po ukusu.

Smanjite vatru i kuvajte koliko god je potrebno da se sos redukuje. Kada je gotovo, dodajte mu grudvicu hladnog maslaca i nakon što se istopi, možete ga poslužiti uz pohovani svinjski jezik ili druga jela.

Sos od pečuraka

Još jedan klasik koji zauzima počasno mesto u rubrici sa najboljim sosovima za meso.

Propržite oprane i sitno iseckane pečurke na maslacu. Dodajte im malo belog vina u kojem ste rastvorili 1 kašiku brašna. Kada se sos zgusne, začinite ga solju i biberom po ukusu.

Azijski sos

Jezik

Možda vam se čini čudnim, ali svinjski jezik se konzumira u mnogim azijskim zemljama i na različite načine. Međutim, klasičan ostaje slatko-kiseli sos, koji se odlično slaže ne samo sa bilo kojom vrstom mesa, već i sa svinjskim i goveđim jezikom.

Da biste pripremili slatko-kiseli sos za svinjski jezik, propržite sitno iseckani luk i dodajte jednu crvenu papriku, isečenu na kockice ili trakice. Kada se prodinstaju, dodajte beli luk, so i šećer po ukusu, malo soja sosa, paradajz sosa i sok od ananasa (oko 50 ml).

Sve ovo ostavite da se krčka na laganoj vatri i neposredno pre nego što sos za svinjski jezik bude gotov, dodajte malo skroba da ga zgusne. Prijatno!

Pogledajte i koji su najbolji začini za svinjski jezik, zašto je korisno jesti svinjski jezik i ne propustite da napravite neke od ovih isprobanih recepata sa svinjskim jezikom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni