Često potcenjen, svinjski jezik kulinarski stručnjaci i stručnjaci za zdravu ishranu definišu kao koristan delikates koji bi trebalo redovno da bude prisutan u našem jelovniku.
Bogat je mnogim proteinima, vitaminima i mineralima, a takođe nas snabdeva riboflavinom, tiaminom, niacinom itd. Lekari ga preporučuju svim ljudima koji su preboleli teške bolesti, kao i trudnicama.
Upustiti se u kulinarski izazov sa svinjskim jezikom nije nimalo teško, sve dok imate malo više strpljenja i vremena. U skoro svim receptima, on se unapred kuva, nakon čega ga možete dinstati na maslacu, „baciti“ na roštilj ili peći u rerni.
U narednim redovima, međutim, odlučili smo da vam ponudimo nekoliko ideja za ukusne sosove za svinjski jezik, kojima možete poslužiti već pripremljeno jelo i obogatiti njegove ukusne kvalitete. Pažljivo čitajte i inspirišite se!
Obični bešamel
Da biste napravili bešamel sos, ne treba vam ništa osim 1 šolje svežeg mleka, 1 kašike maslaca, 1 kašike brašna, soli i bibera po ukusu i malo više pažnje (vaša pažnja se „računa“, čak i ako želite da pripremite više ili manje sosa u zavisnosti od broja svinjskih jezika koje ćete poslužiti).

Istopite maslac u šerpi na srednjoj vatri i, stalno mešajući, dodajte brašno. Posle ne više od 1 minuta, sipajte hladno sveže mleko i nastavite da mešate žicom za mućenje da biste sprečili grudvice. Kada se sos zgusne, začinite ga solju i biberom. Poslužite uz pečeni svinjski jezik dok je još topao.
Paradajz sos
Takođe univerzalni sos koji se dobro slaže sa skoro svakim mesom, uključujući predjela od svinjskog jezika. U loncu ili tiganju propržite sitno seckani luk i beli luk na ulju i dodajte seckani ili rendani paradajz.
Ako nemate svež, koristite konzervirani. Pustite da se sos krčka na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Dodajte so i šećer po ukusu i pospite sitno seckanim peršunom.
Dresing sa vinom
Verovatno ste čuli priču o zadovoljstvu „svinjetine i vina“, posebno zimi. Međutim, crno vino se dobro slaže ne samo sa svinjetinom, već i kao dodatak njoj u obliku sosa. Svinjski jezik nije izuzetak od ovog pravila.

Da biste pripremili mirisni vinski sos, veoma je važno imati kvalitetno crno vino. Onako koje biste pili sa zadovoljstvom, a da ne razmišljate toliko o njegovoj ceni. Na kraju krajeva, to je glavni sastojak vinskog sosa.
Propržite sitno seckani beli luk i luk na maslacu i dodajte im obilnu količinu crnog vina (200-250 ml), 1 kašičicu melase, 1 kašiku balzamiko sirćeta, prstohvat majčine dušice i so i biber po ukusu.
Smanjite vatru i kuvajte koliko god je potrebno da se sos redukuje. Kada je gotovo, dodajte mu grudvicu hladnog maslaca i nakon što se istopi, možete ga poslužiti uz pohovani svinjski jezik ili druga jela.
Sos od pečuraka
Još jedan klasik koji zauzima počasno mesto u rubrici sa najboljim sosovima za meso.
Propržite oprane i sitno iseckane pečurke na maslacu. Dodajte im malo belog vina u kojem ste rastvorili 1 kašiku brašna. Kada se sos zgusne, začinite ga solju i biberom po ukusu.
Azijski sos

Možda vam se čini čudnim, ali svinjski jezik se konzumira u mnogim azijskim zemljama i na različite načine. Međutim, klasičan ostaje slatko-kiseli sos, koji se odlično slaže ne samo sa bilo kojom vrstom mesa, već i sa svinjskim i goveđim jezikom.
Da biste pripremili slatko-kiseli sos za svinjski jezik, propržite sitno iseckani luk i dodajte jednu crvenu papriku, isečenu na kockice ili trakice. Kada se prodinstaju, dodajte beli luk, so i šećer po ukusu, malo soja sosa, paradajz sosa i sok od ananasa (oko 50 ml).
Sve ovo ostavite da se krčka na laganoj vatri i neposredno pre nego što sos za svinjski jezik bude gotov, dodajte malo skroba da ga zgusne. Prijatno!
Pogledajte i koji su najbolji začini za svinjski jezik, zašto je korisno jesti svinjski jezik i ne propustite da napravite neke od ovih isprobanih recepata sa svinjskim jezikom.
Komentari