Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je svež spanać koristan ili štetan?

Da li je svež spanać koristan ili štetan?

Vannq88Vannq88
Pomoćnik kuvara
9131
spanać

Osobe, koje imaju predispozicije za pojavu kamena u bubregu, ne bi trebalo da konzumiraju svež spanać, ali dobra vest je da nema nikakvih problema za konzumaciju kada se on malo termički obradi.

Stvaranje kemena u bubregu je obično posledica gomilanja posebnih hemikalijam, među kojima je i oksalna kiselina, koja se može naći u spanaću, heljdi, kafi, čaju, indijskom orahu, čokoladi, bademima i nekom drugom lisnatom povrću.

Ako ipak želite da jedete svež spanać, onda je poželjno da birate mlađe listove, tzv. bejbi spanać. Mladi listovi sadrže manje količine oksalne kiseline. Međutim, koliko i da govorimo o nekim štetnim dejstvima spanaća, ipak njegove su koristi znatno brojnije.

On je odličan izvor vitamina K, A, B12, B2, magnezijuma, folne kiseline, gvožđa, cinka, selena, omega-3 masnih kiselina itd. Druga prednost spanaća je da sadrži materije koje su veoma važne za zdravlje srca.

sirov spanać

Mnogo je koristan i kod stomačnih oboljenja. Štiti od raka debelog creva, deformacije ćelija i DNK mutacija. Veoma je efikasan kod artritisa, osteoporoze, migrene i astme.

Sadrži lutein - karotenoid, koji štiti od katarakte i drugih očnih bolesti. Spanać zaslužuje da bude na našem meniju, posebno ako želimo da se hranimo zdravo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest