Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zaslađivači koji se preporučuju dijabetičarima

Zaslađivači koji se preporučuju dijabetičarima

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Stevija

Jedna od najčešćih bolesti na svetu jeste dijabetes. Kod njega je zastupljena nedovoljna proizvodnja insulina u pankreasu. Insulin je odgovoran za snabdevanje ćelija glukozom. To vodi do snižavanja nivoa šećer au krvi. Kada insulina ima u manjim količinama, kao što je to slučaj kod dijabetičara, onda se glukoza gomila u ćelijama.

Kod dijabetesa je od ključnog značaja držanje dijete, koja ne treba da uključuje šećer. Evo koji se zaslađivači preporučuju kod dijabetičara:

1. Stevija

Stevija u prahu

Stevija je biljni zaslađivač. Ona je dosta slađa od šećera, ali je dokazano da normalizuje nivo šećera u krvi. Bogata je vitaminima A, B i C. Takođe, sadrži kalcijum, magnezijum, cink i druge minerale. Stevija blagotvorno deluje na naš organizam. Ovaj zaslađivač se dobija kao ekstrakt listova istoimene biljke.

2. Jakon

Jakon ceo

Jakon je biljka koja se gaji u Peruu. Ono što se konzumira kod ove biljke jeste korenje. Upotreba ove biljke ne povišava šećer u krvi, pa je to čini odličnom zamenom za šećer kod dijabetičara.

3. Sirup od javora

Javorov sirup

Originalni kanadski sirup od javora je najbolji. On pozitivno utiče na proizvodnju insulina, koji utiče na pankreas. Sirup od klena mogu konzumirati samo dijabetičari koji nisu insulinski zavisnici! To je veoma važno znati.

4. Lukuma

Plod Lokume

Ova biljka sadrži vitamine B grupe. Prah, koji se dobija od ovog voća, spada u prirodne zaslađivače. Konzumacijom ovog voća se ne povišava šećer u krvi. Koristi se za zaslađivanje raznih deserata i sladoleda.

5. Nektar od agave

Sirup od agave sa palačinkama

Agava je biljka koja podseća na kaktus. Raste u Meksiku. Nektar od ove biljke se dobija od njene unutrašnjosti. Dobijeni sok se filtrira. Drugi naziv za ovaj sok jeste i Medena voda. Ovaj sok je 1.5 puta slađi od šećera. Ima neutralni ukus i brzo se razgrađuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni