Serviranje kafe je ritual koji podrazumeva razna pravila. Još u prošlosti je postojao bonton za serviranje kafe. Danas se ne poštuju sva pravila, ali je dobro da znamo određena pravila, koja se poštuju pri serviranju kafe.
Kada dočekamo goste i rešimo da ih poslužimo kafom, prihvaćeno je da na stolu treba da ima slatkiša, kolača ili čokoladnih bombona. Kafa se servira u porcelanskim šoljama i obavezno je da svaka šolja ima tancu. Gostima se služi na poslužavniku.
Nikada nemojte vi stavljati šećer u kafu. Po pravilu, kafa se služi bez ičega - bez mleka, šećera ili šlaga. Na poslužavniku, osim kafe, treba da budu kašičice i posuda sa šećerom. Kašičice treba da budu manje od onih za čaj.
Prema bontonu, kafa treba da se posluži u šoljama, koje su prethodno zagrejane. One ne treba da se napune skroz. Prsti, kojima držimo šolje, ne treba da ulaze u drške. Šolja, prema pravilu, treba da se drži palcem i kažiprstom, nezavisno da li se pije kafa u malim ili velikim šoljama.
Kašičica se koristi samo ako hoćete da stavite šećer u kafu i da ga promešate. Nakon toga je ostavite na poslužavniku. Nije prihvaćeno da se ostavlja u šolji ili tacni.
Kada servirate kafu, treba da znate, da prema pravilima, šolja se stavlja pred gosta ili sa njegove desne strane.
U slučaju da je kafa vruća, možete sačekati da se ohladi ili da je promešate kašičicom, nakon što ste stavili šećer. Nije prihvaćeno da se duva u kafu, da bi se ohladila, niti da se srče ili da se proizvode bilo kakvi zvuci.
Kada odlučite da pojedete nešto slatko, onda ostavite šolju sa kafom na tacnu. Kada završite sa slatkišom i ruke vam bdu slobodne, možete ponovo uzeti šolju i ispiti kafu Nije prihvaćeno da držite u isto vreme i kolač i kafu.
Komentari