Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Bonton za serviranje kafe

Bonton za serviranje kafe

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47239
Bonton za serviranje kafe

Serviranje kafe je ritual koji podrazumeva razna pravila. Još u prošlosti je postojao bonton za serviranje kafe. Danas se ne poštuju sva pravila, ali je dobro da znamo određena pravila, koja se poštuju pri serviranju kafe.

Kada dočekamo goste i rešimo da ih poslužimo kafom, prihvaćeno je da na stolu treba da ima slatkiša, kolača ili čokoladnih bombona. Kafa se servira u porcelanskim šoljama i obavezno je da svaka šolja ima tancu. Gostima se služi na poslužavniku.

Nikada nemojte vi stavljati šećer u kafu. Po pravilu, kafa se služi bez ičega - bez mleka, šećera ili šlaga. Na poslužavniku, osim kafe, treba da budu kašičice i posuda sa šećerom. Kašičice treba da budu manje od onih za čaj.

Bonton za serviranje kafe

Prema bontonu, kafa treba da se posluži u šoljama, koje su prethodno zagrejane. One ne treba da se napune skroz. Prsti, kojima držimo šolje, ne treba da ulaze u drške. Šolja, prema pravilu, treba da se drži palcem i kažiprstom, nezavisno da li se pije kafa u malim ili velikim šoljama.

Kašičica se koristi samo ako hoćete da stavite šećer u kafu i da ga promešate. Nakon toga je ostavite na poslužavniku. Nije prihvaćeno da se ostavlja u šolji ili tacni.

Kada servirate kafu, treba da znate, da prema pravilima, šolja se stavlja pred gosta ili sa njegove desne strane.

U slučaju da je kafa vruća, možete sačekati da se ohladi ili da je promešate kašičicom, nakon što ste stavili šećer. Nije prihvaćeno da se duva u kafu, da bi se ohladila, niti da se srče ili da se proizvode bilo kakvi zvuci.

Bonton za serviranje kafe

Kada odlučite da pojedete nešto slatko, onda ostavite šolju sa kafom na tacnu. Kada završite sa slatkišom i ruke vam bdu slobodne, možete ponovo uzeti šolju i ispiti kafu Nije prihvaćeno da držite u isto vreme i kolač i kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest