bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koristi od zelene kafe

Koristi od zelene kafe

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
138
Zelena kafa

Kafa je uobičajeno piće – više od nje, možda, piju se samo čaj i voda. Međutim, kvaliteti koje ima zelena kafa nisu posebno poznati. To je zapravo nepržena kafa u zrnu – bogata je hlorogenskom kiselinom, koja se smatra jakim antioksidansom i dobro je poznata u kozmetici.

Zelena kafa je pogodna za spoljnu i unutrašnju upotrebu – ne radi se samo o njenim kvalitetima kao napitka, već pre o korisnim svojstvima kao dodatku. Ekstrakt zelene kafe može pomoći u procesu oslobađanja viška tečnosti u našem telu. Na taj način ćemo se osloboditi nakupljenih toksina.

Ulje zelene kafe je izuzetno korisno za osetljivu kožu, a takođe ubrzava rast kose. Preporučuje se za konzumaciju i za jačanje noktiju. Možete ga koristiti i ako imate suvu kožu. Vrlo često možemo videti zelenu kafu kao sastojak nekih krema za masažu, jer deluje protiv celulita.

Kafa

Takođe se koristi u dermatologiji kao pomoć kod psorijaze i ekcema. Čudotvorna zelena kafa se koristi i u kremama za oči - uspeva da se izbori sa malim borama oko očiju.

Ako imate ožiljke, na mesto možete staviti toplu oblogu od ulja zelene kafe, a možete je koristiti i posle sunca - vlaži i hrani kožu.

Pored spoljne upotrebe, zelena kafa je izuzetno pogodna i za unutrašnju upotrebu. Evo šta može da učini za vas:

- Već pomenuta hlorogenska kiselina u kombinaciji sa kofeinom pomaže kod tegoba, jer sprečava taloženje masti u telu;

- Ako patite od glavobolje - oslonite se na šoljicu zelene kafe;

– Ako se pitate zašto je zelena kafa bolja od takozvane obične, odgovor leži u činjenici da zelena kafa ne uzbuđuje nervni sistem. Opet, uspeva da poveća kvalitet moždane aktivnosti i okrepljuje;

- Zrna zelene kafe jačaju stomak, a vitamin PP, koji se nalazi u zrnu, pomaže da se smanji takozvani loš holesterol. Takođe reguliše rad pankreasa kao i jetre;

- Specijalisti tvrde da je zelena kafa korisna za osobe koje boluju od dijabetesa jer smanjuje šećer u krvi;

- Dobro je da se, ako imate problema sa štitnom žlezdom ili patite od visokog pritiska, čireva, pre konzumiranja napitka konsultujte sa specijalistom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest