Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja vina je veoma važna i od ključnog značaja za osećaj punog ukusa i arome vina. Važno je da zapatite da svako vino ima idealnu temperaturu za serviranje i jedna te ista temperatura ne odgovara svim vinima.
Kod različitih vrsta vina postoji i različita temperatura, koja je preporučljiva pri serviranju. Pa sledi:
- Roze, penušava vina, bela vina od poslednje verbe - 6-8°C
- Sovinjon blan - 8-10°C
- Šardone - 10-12°C
- Pino noar - 14°C
- Malbek - 16°C
- Kaberne sovinjon, Merlo, Karmener, Sira - 18°C
Bela vina
Penušava vina, sveža bela (kao što je Sovinjon blan) i roze vina se serviraju hladna. Ali koliko hladna? Trebalo bi da stoje oko tri sata u frižideru na temperaturi od 8°C i nakon toga odmah da se sipa.
Ako poslužite toplije, nećete osetiti kiselinu i svežinu.
Bela vina, kao što je Šardone, obično se čuvaju u buradima, a da bi im se aroma jače osećala, treba da se serviraju sa temperaturom oko 10-12°C, pa čak i 14°C za premium vina.
Ako ih poslužite hladnija, nećete osetiti arome i ukuse vina, a to i nema smisla.
Crna vina
Sa crnim sortama treba da budete pažljivi sa temperaturom, jer ako pređe 20°C, osetiće se više alkohol, nego voćni ukus, koji će ujedno biti jak u ustima.
Uprkos tome, može se odrediti kao standardna temperatura od 14°C, kao minimalna, i 18°C kao maksimalna granica za serviranje vina.
Komentari