Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Temperatura serviranja vina

Temperatura serviranja vina

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432723
Temperatura serviranja vina

Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.

Temperatura serviranja vina je veoma važna i od ključnog značaja za osećaj punog ukusa i arome vina. Važno je da zapatite da svako vino ima idealnu temperaturu za serviranje i jedna te ista temperatura ne odgovara svim vinima.

Kod različitih vrsta vina postoji i različita temperatura, koja je preporučljiva pri serviranju. Pa sledi:

Temperatura serviranja vina

- Roze, penušava vina, bela vina od poslednje verbe - 6-8°C

- Sovinjon blan - 8-10°C

- Šardone - 10-12°C

- Pino noar - 14°C

- Malbek - 16°C

Temperatura serviranja vina

- Kaberne sovinjon, Merlo, Karmener, Sira - 18°C

Bela vina

Temperatura serviranja vina

Penušava vina, sveža bela (kao što je Sovinjon blan) i roze vina se serviraju hladna. Ali koliko hladna? Trebalo bi da stoje oko tri sata u frižideru na temperaturi od 8°C i nakon toga odmah da se sipa.

Ako poslužite toplije, nećete osetiti kiselinu i svežinu.

Bela vina, kao što je Šardone, obično se čuvaju u buradima, a da bi im se aroma jače osećala, treba da se serviraju sa temperaturom oko 10-12°C, pa čak i 14°C za premium vina.

Ako ih poslužite hladnija, nećete osetiti arome i ukuse vina, a to i nema smisla.

Crna vina

Temperatura serviranja vina

Sa crnim sortama treba da budete pažljivi sa temperaturom, jer ako pređe 20°C, osetiće se više alkohol, nego voćni ukus, koji će ujedno biti jak u ustima.

Uprkos tome, može se odrediti kao standardna temperatura od 14°C, kao minimalna, i 18°C kao maksimalna granica za serviranje vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest