bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravite ukusne mafine

Kako da napravite ukusne mafine

Maria SimovaMaria Simova
Autor
211402
Mafini sa komadićima čokolade

Mafini sa sušenim voćem, svežim voćem, ušećerenim voćem, orašastim plodovima, marmeladom i slatkom su već odavno popularni. Serviraju se kao deserti uz kafu, čaj ili sirup i veoma lako se spremaju. Da ne biste gubili vreme u pečenju kolača, koristite kalupe od silikona, metala ili papira.

Osnovni sastojci mafina su maslac, šećer, jaja i brašno, a oni su delo svakog recepta, samo količine utiču na krajnji rezultat.

Za ukus testa se dodaje:

- kakao, čokolada, kafa

- voće, sušeno voće, ušećereno voće

- vanilin šećer, razne esencije, cimet

- sitan sir, mlečni proizvodi

Da napravite meke i vazdušaste mafine, testu se treba dodati prašak za pecivo. On se može zameniti sa sodom bikarbonom, tako što se ona gasi u kiselini, da bi se uklonio specifičan miris. Dobijeno testo se isipa u kalupe, pa se onda peče.

Silikonski kalupi su posebni ili su međusobno povezani. Metalni kalupi treba da se premažu maslacem ili uljem, pre nego što se u njih stavi testo. Kalupi od papira se koriste za lagano testo i nije im potrebna pretpodna priprema, ali im je potrebno posebno ojačanje.

U suprotnom se testo može izliti iz kalupa.

Evo i nekoliko ukusnih recepata za mafine:

Voćni mafini sa belom čokoladom

sok od limuna - 2 kašičice

sveže mleko - 250 ml

ulje - 125 ml

jaja - 1 komad

brašno - 260 g

prašak za pecivo - 3 kašičice

so - 1/4 kašičice

šećer - 150 g

bela čokolada - 200 g

voće - 400 g (jagode, maline, kupine ili mešavina)

Način pripreme: U činiji umutite jaje, maslac, sok od limuna i mleko, pa mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Izmrvite čokoladu i pomešajte sa brašnom, praškom za pecivo, šećerom i solju. Pomešajte suve i tečne sastojke i polako mešajte špatulom dok ne dobijete glatku smesu.

Dodajte izabrano voće i pažljivo mešajte dok ne dobijete kašu i dok se voće ne izmrvi. Rasporedite testo u kalupe, a preko stavite kockice čokolade.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Mafine možete ukrasiti, tako što ćete ih prekriti šarenim ili velim šećernim testom, čokoladnim kremom ili šlagom, glazurom ili ušećerenim voćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji