Mafini sa sušenim voćem, svežim voćem, ušećerenim voćem, orašastim plodovima, marmeladom i slatkom su već odavno popularni. Serviraju se kao deserti uz kafu, čaj ili sirup i veoma lako se spremaju. Da ne biste gubili vreme u pečenju kolača, koristite kalupe od silikona, metala ili papira.
Osnovni sastojci mafina su maslac, šećer, jaja i brašno, a oni su delo svakog recepta, samo količine utiču na krajnji rezultat.
Za ukus testa se dodaje:
- kakao, čokolada, kafa
- voće, sušeno voće, ušećereno voće
- vanilin šećer, razne esencije, cimet
- sitan sir, mlečni proizvodi
Da napravite meke i vazdušaste mafine, testu se treba dodati prašak za pecivo. On se može zameniti sa sodom bikarbonom, tako što se ona gasi u kiselini, da bi se uklonio specifičan miris. Dobijeno testo se isipa u kalupe, pa se onda peče.
Silikonski kalupi su posebni ili su međusobno povezani. Metalni kalupi treba da se premažu maslacem ili uljem, pre nego što se u njih stavi testo. Kalupi od papira se koriste za lagano testo i nije im potrebna pretpodna priprema, ali im je potrebno posebno ojačanje.
U suprotnom se testo može izliti iz kalupa.
Evo i nekoliko ukusnih recepata za mafine:
Voćni mafini sa belom čokoladom
sok od limuna - 2 kašičice
sveže mleko - 250 ml
ulje - 125 ml
jaja - 1 komad
brašno - 260 g
prašak za pecivo - 3 kašičice
so - 1/4 kašičice
šećer - 150 g
bela čokolada - 200 g
voće - 400 g (jagode, maline, kupine ili mešavina)
Način pripreme: U činiji umutite jaje, maslac, sok od limuna i mleko, pa mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Izmrvite čokoladu i pomešajte sa brašnom, praškom za pecivo, šećerom i solju. Pomešajte suve i tečne sastojke i polako mešajte špatulom dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte izabrano voće i pažljivo mešajte dok ne dobijete kašu i dok se voće ne izmrvi. Rasporedite testo u kalupe, a preko stavite kockice čokolade.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Mafine možete ukrasiti, tako što ćete ih prekriti šarenim ili velim šećernim testom, čokoladnim kremom ili šlagom, glazurom ili ušećerenim voćem.
Ako volite mafini, pregledajte i ove recepte za:
Komentari