Među najpopularnijim receptima na svetu, su recepti sa zrelim pasuljem, bez obzira da li se priprema u sočnom obliku:
- čorba od pasulja;
- posni pasulj;
To je jedna od najčešće korišćenih mahunarki u kuvanju, ali nažalost, ako nije pravilno kuvana ili ako se koriste pogrešni začini, pasulj može brzo da vas razočara.
Jednako popularna jela su i ona pripremljena od boranije, koja je, za razliku od zrelog pasulja, mnogo blaža i nežnija za probavni sistem.
Evo šta je važno da znate o začinjavanju jela od zelenog i zrelog pasulja, kako ne biste neprijatno iznenadili svoje najmilije ili goste.
- Pored soli, nana se dodaje tradicionalnom bugarskom zrelom pasulju. Može biti i sveža i sušena;
- Najkarakterističniji začin za pasulj u domaćoj kuhinji je piskavica.
- Kada spremamo čorbu od pasulja ili janiju od pasulja, obično se dodaje paradajz, sveža ili suva paprika ili aleva paprika;
- Neke domaćice koje spremaju čorbu od pasulja ili janiju od pasulja dodaju u jelo pored nane i čubar. Kombinacija je prilično prijatna i aromatična;
- U boraniju se dodaju začini poput belog luka i mirođije. Veoma je prikladno staviti i paradajz, bilo da se radi o boraniju u obliku janije ili u čorbe;
- U boraniju se obavezno dodaju so i biber. Ako pravite zapršku, uz brašno možete dodati i alevu papriku, ali pazite da ne zagori;
- Sitno seckani svež peršun je takođe veoma pogodan za zreo pasulj u obliku čorbe ili janije, ali ako spremate pasulj kao salatu, možete improvizovati sa bilo kojim svežim začinima kao što su origano, majčina dušica i mirođija;
- Kada kuvate posna jela sa zelenim ili zrelim pasuljem, dobro je u njih dodati malo masnoće, najbolje ulja ili maslinovog ulja;
- Svežem i zrelom pasulju može se dodati tradicionalno korenasto povrće za supu, i to komad celera, komadić paškanata, šargarepa i peršun;
- U mnogim nacionalnim kuhinjama u jela od pasulja dodaje se mešavina zdrobljenog semena slačice, korijandera i kumina;
- Korijander je posebno pogodan za pripremu jela od boranije. Kombinuje se sa kuminom, đumbirom i alevom paprikom;
- U jela od pasulja, bilo svežeg ili zrelog, mnoge domaćice dodaju i estragon, poznat i kao taros.
Komentari