Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravi začini za boraniju i pasulj

Pravi začini za boraniju i pasulj

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2029
Pravi začini za boraniju i pasulj

Među najpopularnijim receptima na svetu, su recepti sa zrelim pasuljem, bez obzira da li se priprema u sočnom obliku:

- čorba od pasulja;

- janija od pasulja;

- đuveč od pasulja;

- posni pasulj;

- pasulj sa mesom.

To je jedna od najčešće korišćenih mahunarki u kuvanju, ali nažalost, ako nije pravilno kuvana ili ako se koriste pogrešni začini, pasulj može brzo da vas razočara.

Jednako popularna jela su i ona pripremljena od boranije, koja je, za razliku od zrelog pasulja, mnogo blaža i nežnija za probavni sistem.

Evo šta je važno da znate o začinjavanju jela od zelenog i zrelog pasulja, kako ne biste neprijatno iznenadili svoje najmilije ili goste.

- Pored soli, nana se dodaje tradicionalnom bugarskom zrelom pasulju. Može biti i sveža i sušena;

Začini za boraniju

- Najkarakterističniji začin za pasulj u domaćoj kuhinji je piskavica.

- Kada spremamo čorbu od pasulja ili janiju od pasulja, obično se dodaje paradajz, sveža ili suva paprika ili aleva paprika;

- Neke domaćice koje spremaju čorbu od pasulja ili janiju od pasulja dodaju u jelo pored nane i čubar. Kombinacija je prilično prijatna i aromatična;

- U boraniju se dodaju začini poput belog luka i mirođije. Veoma je prikladno staviti i paradajz, bilo da se radi o boraniju u obliku janije ili u čorbe;

- U boraniju se obavezno dodaju so i biber. Ako pravite zapršku, uz brašno možete dodati i alevu papriku, ali pazite da ne zagori;

- Sitno seckani svež peršun je takođe veoma pogodan za zreo pasulj u obliku čorbe ili janije, ali ako spremate pasulj kao salatu, možete improvizovati sa bilo kojim svežim začinima kao što su origano, majčina dušica i mirođija;

- Kada kuvate posna jela sa zelenim ili zrelim pasuljem, dobro je u njih dodati malo masnoće, najbolje ulja ili maslinovog ulja;

Začini za pasulj
Fotografija: Albena Asenova

- Svežem i zrelom pasulju može se dodati tradicionalno korenasto povrće za supu, i to komad celera, komadić paškanata, šargarepa i peršun;

- U mnogim nacionalnim kuhinjama u jela od pasulja dodaje se mešavina zdrobljenog semena slačice, korijandera i kumina;

- Korijander je posebno pogodan za pripremu jela od boranije. Kombinuje se sa kuminom, đumbirom i alevom paprikom;

- U jela od pasulja, bilo svežeg ili zrelog, mnoge domaćice dodaju i estragon, poznat i kao taros.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest