Bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kuvanje mung pasulja

Kuvanje mung pasulja

Kuvanje pasulja Mung

Mung pasulj je tradicionalna istočnoazijska kultura mahunarki. Odlikuje se blagim orašastim ukusom. Može se jesti samostalno, ali i dodati raznim jelima - supama, čorbi, pireu, ili koristiti kao prilog. Odlično se slaže sa morskim plodovima ili sa basmati pirinčem. Možete ga začiniti đumbirom, kurkumom, karijem, sumakom, ali i začinima po vašem ukusu.

Veoma često mung pasulj se koristi za pravljenje palačinki. U tu svrhu, njegova zrna se potapaju – moraju da se namaču između 9 i 12 sati, a zatim se gnječe.

Ostatak opcionih začina se dodaje u pire. Smesa se dobro izmeša i onda se sledi recept za palačinke.

Kako se kuva mung pasulj?

Pasulj mung

Prilikom kuvanja nije potrebno prethodno potopiti pasulj. Dovoljno ga je oprati i očistiti. Ako je mung pasulj ceo, biće vam potrebno 40-50 minuta da ga skuvate, a ako je oljušten, 20-30 minuta.

Za jednu šolju mungo pasulja potrebno je staviti 3 šolje vrele vode. Pasulj se kuva na laganoj vatri 40-50 ili 20-30 minuta - u zavisnosti od vrste. Cilj je da voda ispari, a pasulj omekša.

Da biste ga začinili, istopite 2 kašike maslaca u dubokom tiganju. Dodajte im 2-3 čena belog luka, kurkumu i kari. Možete dodati i neke od začina koje smo spomenuli ili druge po vašem ukusu. Zatim dodajte kuvani pasulj i dinstajte 5 minuta.

Gotovi pasulj se može jesti sam ili u kombinaciji sa krompirom, pirinčem, povrćem itd.

Mung pasulj salata

Klice pasulja mung

Neophodni proizvodi: 1 šolja klica mung pasulja, 2 šolje spanaća, 2 paradajza, 50 g sira, 3 kašike kukuruza, 2 čena belog luka, stabljika mirođije, sok od limuna, đumbir, kari, soja sos

Način pripreme: Spanać, paradajz i mirođija se operu i iseku. Zatim se stave u posudu i dodaju im se klice i kukuruz. Začinite začinima i pomešajte. Odozgo narendajte sir.

Salata je pogodna i kao prilog za piletinu ili govedinu.

Janija sa mung pasuljem

Neophodni proizvodi: 1 šolja mung pasulja, 1 glavica luka, 2-3 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 koren paškanata, 1 crvena paprika, 1 kriška oljuštenog i narendanog đumbira, 2 kašike kečapa, lovorov list, 1 kašičica kumina, 1-2 kašičice Madras kari začina, prstohvat kurkume, 50 ml maslinovog ulja, so po ukusu

Način pripreme: Pasulj se opere, stavi u posudu i napuni sa toliko vode da je više od pasulja. Ostavlja se da odstoji nekoliko sati, a po mogućnosti i preko noći. Zatim se ocedi, opere i ponovo ocedi.

Crni luk, beli luk, šargarepa, paprika i paškanat se oljušte i iseku na kockice.

Stavite maslinovo ulje u lonac i zagrejte ga. Dodajte seckano povrće (bez pasulja) i đumbir. Sipajte 50 ml vode. Pustite da se krčka na srednjoj vatri dok povrće ne omekša. Zatim se dodaje kečap, smesa se dobro izmeša, dodaju se suvi začini i so. Ponovo promešajte, dodajte pasulj i sipajte 3 šolje ključale vode. Sve dobro izmešati i ostaviti da se kuva na srednjoj vatri oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest