Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»O namirnicama bez ugljenih hidrata

O namirnicama bez ugljenih hidrata

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
46237
Jagnjetina

Ugljeni hidrati su makronutrijenti, koji sadrže šećer. Dele se na proste i složene ugljene hidrate. Prosti ugljeni hidrati su mlečni proizvodi, proizvodi od testa, voće, bombone i prerađeni šećeri. Složeni ugljeni hidrati su kukuruz, pirinač, mahunarke i integralne namirnice. Slatki alkohol i vlakna takođe spadaju u ugljene hidrate.

Ako želite da se držite dijete sa niskim procentom ugljenih hidrata ili one bez ugljenih hidrata onda je dobro da znate koje namirnice ne sadrže ugljene hidrate.

Meso dok je sirovo /bez obrade/ ne sadrži ugljene hidrate - goveđe meso, jagnjeće, teleće, svinjsko i pileće, ćureće meso, pačeće, meso jelena, egzotična mesa (noj ili emu), jezik, mozak, džigerica, bubrezi, riba (losos, pastrmka), rak, škampi, jastog i jaja.

Ako ste u restoranu, možete naručiti pileći batak, svinjsku šiclu, govedinu bez kosti, šniclu od ćurećeg mesa ili soma. Tako ćete biti sigurni i mirni da konzumirate namirnice bez sadržaja ugljenih hidrata.

Ako je meso prerađeno ili sušeno, ono sadrži ugljene hidrate, čak i u malim količinama. Salame, šunke, slanina, viršle sadrže ugljenje hidrate u minimalnim količinama. Dobro je da se informišete i pročitate deklaraciju proizvoda, kako biste bili sigurni koliko ugljenih hidrata sadrži meso ili kobasice.

Od mlečnih proizvoda samo maslac ne sadrži ugljene hidrate. Svi ostali mlečni proizvodi - sirevi, pavlaka, kačkavalj sadrže male količine ugljenih hidrata.

Većina napitaka ne sadrži ugljene hidrate. Međutim, to ne važi i za veštački zaslađene namirnice. Alternative šećeru ne bi trebalo da sadrže ugljene ugljene hidrate, ali to nije u potpunosti tako. One sadrže male količine ugljenih hidrata, ali utiču na insulin kao i sam šećer.

Začini takođe sadrže ugljene hidrate. Dresing za salatu, kao i majonez sadrži ugljene hidrate. Tu spadaju i biljke.

Od začina, so ne sadrži ugljene hidrate. Maslac, maslinovo ulje, repica i šafran ne sadrže ugljene hidrate. Neke vrste margarina takođe nemaju ugljene hidrate.

Životinjske masti takođe ne sadrže ugljene hidrate. Primeri za to su svinjska mast i riblje ulje.

Povrće spada u drugu grupu namirnica, koje ne sadrži ugljene hidrate. Od voća, avokado ne sadrži ugljene hidrate.

Orašti plodovi takođe ne sadrže ugljene hidrate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji