Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da sačuvamo grašak za zimu

Kako da sačuvamo grašak za zimu

DesislavaDesislava
Početnik
671
Grašak

U mahunarke spada povrće poput graška, pasulja, sočiva i kikirikija. Ono se veoma lako čuva, a postoji nekoliko načina za to. Grašak će najbolji biti kada se zamrzne. Pasulj i grašak, kada se oljušti, može da s eosuši i da se čuva duže vreme.

Grašak je veoma koristan izvor proteina, gvožđa i nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se snizi nivo holesterola, pa se na taj način smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja i moždanog udara. Grašak je odličan izvor gvožđa i vitamina C, koji pomaće u održavanju imunog sistema.

Pre nego što konzervirate grašak i čim ga uberete, potrebno je da ga dobro očistite i da uklonite zrna koja su trula ili imaju neka oštećenja.

Konzervisanje graška

Prvi način na koji možete konzervirati grašak jeste da ga zatvorite u tegle. Grašak se bere, dok su zrna još meka i očistite ga od mahuna, a zatim stavite u šerpu sa blago posoljenom kipućom vodom na 5 minuta, da se malo izblanšira.

Konzerva graška

Nakon toga ga procedite pomoću cediljke i operite hladnom vodom. Dobijenim graškom napunite tegle, a zatim dodajte jednu kašiku soli i sipajte vodu. Tegle zatvorite i kuvajte 2 sata. Nakon toga ih izvadite i okrenite, tako da poklopac bude dole.

Zamrzavanje graška u zamrzivaču

Drugi način kako možete čuvati grašak tokom zime jeste da ga zamrznete. Za to je potrebno da se prvo grašak blanšira u posoljenoj vodi, a zatim ga operite i dobro ocedite. Podelite na jednake delove u kesice (koliko je potrebno za jedno kuvanje) i stavite u zamrzivač. Pre upotrebe malo odmrznite.

Sušenje graška

Druga varijanta za konzerviranje graška jeste da se on osuši na suncu. Kada ga uberete i dobro očistite, rasporedite ga u tankom sloju na sunčanom mestu sa dosta strujanja vazduha.

Postupak se ponavlja dok se grašak u potpunosti ne osuši, a za to je potrebno oko nedelju dana (u zavisnosti od klimatskih uslova). Zatim ga možete čuvati u papirnim kseicama na suvom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest