Sadnja i gajenje čempresa

Sadnja i gajenje čempresa
Fotografija: thompson-morgan.com

Čempres je zimzelena biljka iz porodice čempresa. Ova vrsta biljke raste u vidu žbuna ili drveta. Može dostići visinu od 5 do 40 metara. Životni vek im nije dug. Danas postoji veliki broj vrsta ove biljke.

Čempres je poznat još od drevnih vremena, a danas se mogu naći razne vrste. Veliki deo njih se može gajiti kao dekorativno drveće. Većina dekorativnih čempresa može dostići visinu do 25-30 cm.

Sadnja čempresa

Kada birate mesto gde ćete zasaditi čempres, treba da imate u vidu da ova vrsta drveća ne voli sunce. Zato je važno da izaberete najbolje mesto za njih.

Tokom leta čempres treba biti u hladovini i da nema mnogo strujanja vazduha. Najbolje je da se čempres sadi u jesen. Kišno vreme će pomoći ovoj biljci da se lako prilagodi i raste.

Za sađenje je potrebno da se iskpa velika rupa, koja je dvaput veća od korenja. U iskopanu rupu stavite korenje, malo stavite zemlju, polijte, pa ponovo prekrijte zemljom. Tako ponovoite 2-3 puta.

Gajenje čempresa

Čempres nije zahtevan i lak je za gajenje. Važno je da znate da on može rasti i na nismim temperaturama. Tokom zime, ako temperatura padne do -20, postoji opasnost da drvo izmrzne.

Tokom leta čempres treba da bude u poluhladovini, najviše tokom najtoplijih meseci. Čempresu je potrebna jarka svetlost, ali da ima i hladovine. Važno je da nađete najbolje mesto za njega. Ako je ovo drvo previše izloženo suncu, onda njegovi listovi požute i brzo opadaju.

Kada se zasadi, čempresu treba dosta polivanja od ranog proleća pa sve do jeseni, dok zimi polivanje može biti nešto ređe. Čempres ne voli preterano polivanje, ali ne voli i suvo zemljište.

Potrebno je da ga polivate i svakog proleća da ga oblikujete. Takođe, od maja do septembra je potrebno da ga svakog meseca dodatno obogaćujete mineralnim solima. U proleće i leto je potrebno da se s vremena na vreme orošava. Čempres se presađuje na dve godine. Poželjno je da to bude tokom proleća.

Neke sorte čempresa se mogu gajiti i u saksiji i one se slobodno mogu gajiti i u kući. Treba da obezbedite slobodno mesto oko drveta i da nema dodir sa direktnom sunčevom svetlošću.

Sadnja i gajenje čempresa

Zimi čempres ne treba da bude u prostoriji koja se greje. Čempres je otporan na zimske temperature. Ovakve sorte čempresa zahtevaju redovno polivanje. Tokom zimskog perioda ne podnose najbolje mnogo niske temperature.

Mogući problemi pri gajenju čempresa

Crveni voćni pauk - on oko listova čempresa plete belu mrežu. Ovaj pauk usisava sok sa donje strane listova. Ako je drvo napadnuto, listovi mu požute, osuše se i zatim opadaju. Ako je vazduh suvlji, onda se on brzo razmnožava.

Šta raditi ako je čempres napadnut? Ako vidite na njegovim listovima belu paukovu mrežu, odmah odvojte to drvo od ostalih. Zatim operite listove vrućom vodom. Uzmite malo vate i umočite je u votku ili alkohol. Zatim njom istrljajte listove čempresa.

Drugi način da se izborite sa crvenim voćnim paukom jeste da uvijete čempres u providni najlon/kesu, nakon što ga dobro polijete. Za dve-tri nedelje na ovaj način bi trebalo da ste se rešili problema. Tako se povećava vlažnost i ova vrsta pauka umire.

Drugi problem koji se može javiti pri gajenju čempresa jesu požuteli listovi. Razlog tome jeste nedovoljno đubrenje, suv vazduh ili premalo polivanja.

Vrhovi listova čempresa mogu postati braon. To je zbog strujanja vazduha, malo polivanja, suvog vazduha ili malo đubrenja.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji