Gajenje tikvica

Jana G.Jana G.
Početnik
1795
Gajenje tikvica

Sami možete gajiti tikvice, za čije poreklo možete biti sasvim sigurni. Kako bi tikvice bogato rađale zemljište treba obraditi još tokom jeseni.

Tada je potrebno da se ono prekopa na dubini od 25 cm, tako da se na jedan metar kvadratni stavi 3 kg đubrišta u 20 g superfosfara.

Tokom ranih prolećnih dana zemljite treba ponovo prekopati, kako bi zadržalo vlagu i time se sprečilo pojavljivanje korova na mestima, koja su predodređena za tikvice.

Tikvice iz bašte

Pre samog sađenja tikvica zemljište treba dobro prokopati na dubini od 10 cm. Odmah čim se zasade, tikvice treba politi.

Tikvicama je potrebno mnogo vode za vreme cvetanja, kao i kada se pojavljuju plodovi.

Tikvice imaju moćan korenski sistem, kojem je potrebno obilno polivanje - oko 25 l vode na jedan metar kvadratni.

Tikvice

Ne treba ni preterivati sa polivanjem tikvica, jer onda one počnu da trule. Ako primetite da ima istrulelih delova, onda ih obavezno treba ukloniti. Tikvica nastavlja da raste, tako što se odsečeni deo prekriva tvrdom korom.

Na jedan metar kvadratni se preporučuje sađenje najviše 3 tikvice. Nije preporučljivo da se blizu tikvica sade krastavci, kao i druge vrste tikvica. To može izazvati prekomerno oprašivanje, kao i nepredviđene rezultate za semenke biljke.

Tikvice treba redovno pleviti i polivati. Kada počnu da rađaju, beru se jednom do dva puta sedmično, kako ne bi bile prevelike. Krupnije tikvice imaju nešto gori ukus od mekanih, a i smetaju da porastu nove tikvice.

Da biste povećali oprašivanje, možete povećati količinu insekata, tako što ćete za vreme cvetanja tikvice poprskati rastvorom od 100 g šećera i 1 litra vode. Da se insekti ne bi otrovali, biljke ne bi trebalo prskati hemijskim preparatima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest