bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana koja povišava kiselinu u želucu

Hrana koja povišava kiselinu u želucu

Namirnice, koje povećavaju kiselinu u želucu

Kiseline - svako se, pre ili kasnije susretne sa njima. Neki samo jednom, a kod drugih one mogu biti izazvane od skoro svega. Osim neprijatnih kiselina, mogu biti i bolne i da izazovu teško povrćanje. Ukoliko i vi parite od njih, postoje konkretne mere koje treba da preduzmete.

Prvo treba da naučite da poznajete telo i da ga slušate šta vam govori - koje hrane voli, a koje ne. Međutim, postoji nekoliko glavnih pravila koji su validna za svakog ko često pati od kiseline.

Ne obilnom jelu

Treba da izbegavata obilnu ishranu. Često i manje je univerzalan savet, koji je posebno validan za one koji imaju često povišenu kiselinu u želucu. Velike porcije hrane treba da izbegavate, posebno pre jela, zato što pozicija u kojoj spavate izazive kiseline sa sigurnošću. Razlog što vam je želudac praktično potpuno pun, što otežava varenje i dozvoljava da se sokovi iz želuca vraćaju obratno - nešto, što ne treba da se dešava kada je vaš sistem organa za varenje zdrav.

Bez masne hrane

Masne namirnice su zabranjene kod kiseline

Treba da izbegavate masnu hranu. Ona ostaje duže u vašem stomaku što otežava varenju. Osim toga citrusi se ne preporučuju. Oni dodatno povišavaju kiselinu u stomaku - nešto što ne želite da se desi, jer inače paite od kiseline.

Bez jakih začina

Kod refluksne bolesti, apsolutno su zabranjeni svi jaki začini - biber i beli luk najgore utiču, pikantna hrana takođe nije preporučljiva.

Zabranjene namirnice kod kiselina

Zabranjene namirnice kod kiseline

Kiselinu u stomaku povišava još i čokolada, kafa, čaj, garizani napici (bez gazirane vode, koja olakšava kiselinu), menta, paradajz, alkohol - posebno crveno vino.

Međutim to su samo predlozi - ne utiče obavezno svaka hrana na vas, dok druge, kje su preporučljive kod refluksa, na vas mogu uticati loše. Deo hrane koja može pojačati simptome, su još jabuke, luk, zelena salata i paprike.

Probajte da poštujete ove savete, obratite pažnju kako koja hrana posebno deluje na vas. Ako ustanovite da se kiseline pojačavaju od određenog sastojka, koji nismo naveli - izbegavajte ga. Ako vam drugi, za koji smo vam rekli ne pogošava simtome - možete ga jesti bez problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji