Zašto treba da potapamo u vodu orašaste plodove pre konzumacije?

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i semenke mogu da budu jedan savršen element naše svakodnevne ishrane, ali samo treba da naučimo kada, kako i koju količinu da konzumiramo.

Kao i mahunarke i žitarice, orašasti plodovi takođe traže da se prethodno potope u vodi, kako bi njihovi vitamini i minerali bili lakše usvojeni. Potapanje u vodu ili fermentisanje povećava sadržaj njihovih hranljivih materija, čineći ih na taj način još korisnijim.

Međutim, imajte na umu da postoje semenke koje nije potrebno potapati u vodi. Čia dobija izgled gela, ukoliko je ostavljena duže vreme u vodi. Međutim, ako više volite orašaste plodove, obavezno se pobrinite o njima, ali i o sebi.

Čia

U sirovom obliku orašasti plodovi i semenke sadrže fitinsku kiselinu i druga jedinjenja koja blokiraju probavne enzime. Sve biljke sadrže fitinsku kiselinu, ali orašasti plodovi i smenke su skoro izjednačeni sa mahunarkama, kada govorimo o njoj.

Ona nije štetna u ograničenim količinama i čak kod nekih biljki ne ometa procese varenja i prerade hrane, ali kod onih kod kojih postoji veliki sadržaj fitinske kiseline, preporučuje se da se natope u vodu. Potopljene makar 2-3 sata u mineralnom rastvoru i nakon toga dehidrirane, vaše semenke i orašasti plodovi će hranu obogatiti sa mnogo više korisnih nutrijenata.

U masovnoj prehrambenoj industriji ovaj proces se ne primenjuje, jer oduzima previše dragocenog vremena. Međutim, kod kuće možete sebi da dopustiti da unapred obradite svoj obrok. Proces potapanja se sastoji od dva sastojka - tople vode i soli.

Potopljeni orašasti plodovi

Za optimalan rezultat je lepo da namočite orašaste plodove između 7-24 sata u toploj vodi u kojoj se rastvorena so. Za dve šolje orašastih plodova koristite 3 čaše filtrirane vode i 1 supenu kašiku soli. Ostavite na sobnoj temperaturi. Ujutru isperite i iscedite orašaste plodove.

Možete ih staviti na papir za pečenje i da ih ispečete ili ih ostaviti na provetreno mesto da se sami osuše. Pazite samo da ih ne ostavite negde pa da se ubuđaju.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji