Domaća sredstva za svakodnevnu dezinfekciju kuće

Domaća sredstva za svakodnevnu dezinfekciju kuće

U periodu jeseni i zime, kada svaki čovek rizikuje da uhvati opasan virus, pitanje kako da dezinfikujemo kuću je posebno aktuelan.

Dezinfekcija je posebno važna za porodice sa decom. Izolicaija bolesnog člana porodice nije uvek efikasno i samo kompletno čišćenje sobe uz pomoć specijalnih sredstava će pomoći da sprečite zarazu svih u kući.

I tako, kako da pravilno dezinfikujete kod kuće?

Metoda broj 1. Narodna sredstva

U domaćim uslovima, dezinfekcija se može izvršiti uz pomoć odavno poznatih i dokazanih metoda. To može da bude vodonik-peroksid, sirćetna kiselina, amonijak i čak zasićen fiziološki rastvor. Svi ti instrumenti vam dozvoljavaju da brzo i efikasno dezinfikujete vaš dom, garantovano ćete očistiti kuću od patogenih agenata.

Metoda broj 2. Eterična ulja

Eterična ulja za dezinfekciju kuće

Možete dezinfikovati stan koristeći eterična ulja stavljena u specijalne difuzere. Rasprsnuta u vazduh, eterična ulja dobro eliminišu viruse i bakterije.

Za dezinfekciju treba da koristite ulja a antiseptičkim efektom: drva čaja, jekla, eukaliptus i limun.

Savet! Pre korišćenja eteričnih ulja, uverite se da vi i članovi vaše porodice niste alergični na takve proizvode.

Metoda broj 3. UV lampa

Ultraljubičasta dezinfekcija je odavno poznta u medicinskim prodavnicama. To je veoma efikasan i relativno jeftin način za čišćenje vazduha od virusa i bakterija. Prenostna UV lampa se može koristiti kod kuće.

Dezinfekscija se radi u praznom prostoru. Svi članovi porodice i kućni ljubimci treba da budu van prostorije za vreme UV lečenja. Akvarijum sa ribama, ako postoji treba da bude prekriven debelim prekrivačem. Vreme obrade prostorije je 15-20 minuta, nakon toga se prostorija obavezno provetrava.

Metoda broj 4. Slana lampa

Slana lampa za dezinfekciju kuće

Slani kristali koji stvaraju jone u vazduhu, uništavaju većinu virusa i bakterija. U isto vreme vazduh je zasićen zdravim elementima, koji su izvučeni iz morske soli. Ovaj aparat vam dozvoljava da dezinfikujete svaku sobu površine ne veće od 10 m2.

Za veće prostorije slana lampa će biti manje efikasna.

Metoda broj 5. ovlaživač

Ovaj korisni aparat ne samo da povećava vlažnost vazduha u prostoriji, nego i doprinosi njegovom čišćenju od patogena. Važno je samo da ne zaboravite da s vremena na vreme ovlaživač punite čistom vodom. Aparat je veoma popularan u porodicama gde ima male dece.

Kako da dezinfikujemo?

Preparati za dezinfekciju

Kada odlučite da dezinfikujete stan uz pomoć hemijskih ili narodnih sredstava, treba da se upoznate sa pravilnom procedurom. Na prvom mestu treba da se pobrinete za zaštitu očiju i ruku. Mnogo sredstava za čišćenje je veoma agresivno i mogu ostaviti opekotine na nezaštićenoj koži i očima.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji