Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana koja pomaže zgrušavanju krvi

Hrana koja pomaže zgrušavanju krvi

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
312
Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi
Fotografija: 1

Zgrušavanje krvi - koagulacija je važan proces za ljudski organizam koji štiti naše telo og gubljenja krvi u određenim situacijama. Krv treba da se zgruša za oređeni period vremena - 8-10 minuta, a svako odstupanje od odvih indikacija se smatra patološkim. Kod nekuh bolesnih stanja koagulacija krvi se odvjija mnogo sporije nego što je normalno. Takva je bolest hemofilija kod muškaraca.

Utvrđeno je da su neke supstance izuzetno važne u procesu zgrušavanja krvi, glavna ulogaj e uloga vitamina K. Zato, prilikom njegovog nedostatka u režimu ishrane, koagulacija može biti otežana.

Evo koje namirnice mogu nabavidi vitamine K1 i K2 koji su važni za zgrušavanje krvi, kao i druga svojstva, potrebna za zgrušavanje krvi. U sledećim redovima pogledajte koja hrana pomaže zgušavanju krvi.

Šipak

On je veoma važan za pomaganje u procesu zgrušavanja krvi, ali treba da ga izbegavaju ljudi sa ubrzanom koagulacijom. Šipak pomaže zgrušavanju krvi najviše zbog toga što sadrži jedinjenje rugozin E.

Heljda

Heljda je namirnica, koja pomaže zgrušavanje krvi

Ovo je najefikasnija žitarica, koja povećava zgrušavanja krvi. Može se konzumriati kao kaša, zaslađena, sa sirom, u slanoj varijanti sa maslinovim uljem i solju, začinjena kačkavaljem i kao dodatak drugim jelima.

Iznutrice

Ovde spadaju bela džigerica, crna džigerica, srce, škembić, bubrezi, mozak. Oni su izbor takozvanih probavljivih proteina.

Zeleno povrće

Navešćemo brokoli, kupus (uključujući kiseli kupus) prokelj, zeleno lisnato povrće - sve zelene salate, spanać, zelje, mladi luk. Tušt je akođe dobar izbor za dodavanje u porciju. Oni su odličan izvor vitamina K.

Pasulj

Pasulj je koristan za zgrušavanje krvi

Redovno konzumiranje zrelog i zelenog pasulja takođe poboljšava proces zgrušavanja krvi. Mahunarke u principu se preporučuju ako imate usporenu koagulaciju. Možete u meni dodati i soju.

Karfiol

Ovo ukusno hrskavo povrće sadrži veliku količinu vitamina K. Koristan je da se konzumira i kao salata, blanširan, ali i konzervisan - u tipičnim turšijama. Kuvan, u supu, janijii ili pohovan - takođe se može dodati u jelo.

Hajdučka trava

Biljka hajdučka trava je dobro poznata u lečenju travama sa svojim svojstvima zgrušavanja i čišćenja krvi. Ona se može unositi u obliku napitka ili običnog čaja. Inos treba da bude pod kontrolom, jer je predoziranje opasno.

U međuvremenu ne treba da zaboravite da je vitamin K masno rastvorljiv i da bi ga telo dobro usvojilo, ova hrana treba da se kombinuje sa mnogo masti. Ako ne želite da uzimate mnogo životinjske masti, možete se odloniti na biljnu - maslinovo ulje, ulje susama, kokosov maslac itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest